PO CIJENI OD 6,375 POSTO

Svjetski investitori razgrabili hrvatske obveznice

20.04.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Hrvatska je u četvrtak prodala 1,5 milijardi dolara vrijedne obveznice s rokom dospijeća za pet godina, uz prinos od 6,375 posto, javljaju inozemne novinske agencije

Riječ je o prvom inozemnom plasmanu duga hrvatske Vlade u nešto više od godinu dana. Bankar upoznat sa sporazumom koji je želio ostati neimenovan kazao je da su obveznice prodane uz prinos od 6,375 posto, javlja agencija Bloomberg.

Reuters javlja da kupon na obveznice, koje dospijevaju na naplatu 27. travnja 2017. godine, iznosi 6,25 posto, što daje prinos od 6,375 posto. Kako navodi ta agencija, obveznice su prodane privatnim ulagačima.

Potražnja za obveznicama je bila pet puta veća od ponude, što znači da su se investitori predbilježili za kupnju 7,5 milijardi dolara.

Nakon uspješnog plasmana obveznica ministar Slavko Linić će ovoga vikenda zajedno s predstavnicima Hrvatske narodne banke sudjelovati na Proljetnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Tijekom održavanja skupštine izaslanstvo će održati niz sastanaka u Svjetskoj banci gdje će se ministar Linić susresti, između ostalih, s Philippeom Le Houerouom, potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i srednju Aziju, Peterom Harroldom, direktorom za Hrvatsku, te Rudolfom Jan Treffersom, izvršnim direktorom Banke.

Najavljene teme sastanaka s predstavnicima Svjetske banke uključivat će stanje na postojećim projektima te daljnje aktivnosti na pripremi i odobravanju novih projekata, kao i budućoj suradnji Hrvatske s Bankom.

Linić će se sastati i s predstavnicima MMF-a, s kojima će razgovarati o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj i mjerama koje se provode u cilju smanjenja proračunskih rashoda.