TRŽIŠTA KAPITALA

Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom, središnje banke podižu kamate

28.08.2022 u 08:45

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, drugi tjedan zaredom, jer će središnje banke nastaviti s povećanjem kamatnih stopa kako bi suzbile inflaciju, a to će usporiti rast gospodarstava

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 4,2 posto, na 32.283 boda, dok je S&P 500 potonuo 4 posto, na 4.057 bodova, a Nasdaq indeks 4,4 posto, na 12.141 bod.

Na najvećoj svjetskoj burzi cijeloga se tjedna trgovalo nesigurno jer se špekuliralo o tome što će poručiti predsjednik američkog Feda Jerome Powell s konferencije središnjih bankara u Jackson Holeu.

Mnogi su se nadali da će ublažiti retoriku po pitanju kamata, s obzirom da se rast američkog gospodarstva već neko vrijeme usporava, pri čemu je inflacija blago skliznula s najviših razina u više od 40 godina.

No, Powell je zadržao čvrsti stav i poručio da je neko vrijeme gospodarstvu potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

A to, kazao je, znači sporiji rast gospodarstva, slabije tržište rada i 'nešto boli' za građane i kompanije.

Zbog toga su u petak burzovni indeksi potonuli više od 3 posto i tjedan završili u dubokom minusu.

Kako bi suzbio najvišu inflaciju u više od 40 godina, Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a sasvim je jasno da će ih povećati i u rujnu.

Pitanje je samo hoće li kamate povećati za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova.

„Pad burzi uslijedio je nakon što su ulagači shvatili da nije važno samo za koliko će Fed podići kamate, nego i koliko će se dugo protegnuti razdoblje restriktivne monetarne politike dok se inflacija ne svede na željene razine”, kaže Garrett Melson, portfelj menadžer u tvrtki Natixis Investment Managers.

A daljnje zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast gospodarstva, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom da je blago palo dva tromjesečja zaredom na kvartalnoj razini.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer se u eurozoni inflacija kreće na rekordnim razinama, pa je sasvim jasno da će Europska središnja banka morati još jednom povećati kamatne stope.

Pritom se neki dužnosnici zalažu i za agresivno povećanje kamata u rujnu, za 0,75 postotnih bodova, nakon što su u srpnju kamate povećali za 0,50 postotnih bodova.

Londonski FTSE indeks oslabio je prošloga tjedna 1,6 posto, na 7.427 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,2 posto, na 12.971 bod, a pariški CAC 3,4 posto, na 6.274 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1 posto, na 28.641 bod.