valutno tržište

Dolar postao jači od eura: Europska valuta na najnižoj razini u 20 godina

23.08.2022 u 08:48

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi oštro pali jer su prije konferencije središnjih bankara u Jackson Holeu ponovno oživjela strahovanja od agresivnog povećanja kamatnih stopa

Dow Jones pao je 1,91 posto, na 33.063 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,14 posto, na 4.137 bodova, a Nasdaq indeks 2,55 posto, na 12.381 bod.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica pale, a najviše, oko 2,8 posto, u trgovačkom i tehnološkom.

Posljednjih je tjedana tržište podržavala nada ulagača da će zbog blagog pada inflacije u SAD-u s najviših razina u više od 40 godina američka središnja banka ubuduće biti manje agresivna u povećanju kamatnih stopa.

Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ih povećati i u rujnu. Pitanje je, međutim, hoće li kamate povećati za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova.

Stoga se s nestrpljenjem očekuje govor predsjednika Feda Jeromea Powella u petak u Jackson Holeu.

„Powell će vjerojatno nastupiti oštro kako bi smanjio inflacijska očekivanja, pa bi to moglo negativno utjecati na tržište”, upozorava Jay Hatfield, direktor u tvrtki Infrastructure Capital Management.

Zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast gospodarstva, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom da je blago palo dva tromjesečja zaredom na kvartalnoj razini.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 posto od sredine lipnja. No, čini se da je ljetni oporavak završen jer su prošloga tjedna cijene dionica pale, nakon snažnog rasta četiri tjedna zaredom.

Američki dolar Izvor: Profimedia / Autor: Oleksandr Zheltobriukh / Alamy / Alamy / Profimedia

Od početka godine S&P 500 u minusu je oko 13, a Nasdaq indeks više od 20 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 posto, na 7.533 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,32 posto, na 13.230 bodova, a pariški CAC 1,80 posto, na 6.378 bodova.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla i primaknula se najvišoj razini u 20 godina jer se očekuje daljnje agresivno povećanje kamata Feda.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 108,90 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 108,23 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 137,40 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na najniže razine u 20 godina, ispod razine od jednog dolara. Trenutno se tečaj eura kreće oko 0,9940 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,0027 dolara.

Pritisak na euro posljedica je strahovanja ulagača da će gospodarstvo eurozone zbog energetske krize uroniti u recesiju, dok bi Europska središnja banka zbog visoke recesije trebala ponovno povećati kamatne stope.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što je Saudijska Arabija upozorila da bi OPEC mogao smanjiti proizvodnju ako zbog slabosti gospodarstava padne potražnja za naftom i nastavi pad cijena.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 0,83 posto, na 97,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,85 posto, na 91,15 dolara.