ulagači oprezni

Wall Street snažno porastao, čeka se govor predsjednika Feda o gospodarskoj situaciji, inflaciji i kamatnim stopama

26.08.2022 u 08:07

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, drugi dan zaredom, dok ulagači čekaju govor predsjednika Feda Jeromea Powella o gospodarskoj situaciji, inflaciji i kamatnim stopama

Dow Jones ojačao je 0,98 posto, na 33.291 bod, dok je S&P 500 porastao 1,41 posto, na 4.199 bodova, a Nasdaq indeks 1,67 posto, na 12.639 bodova. U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u rudarskom i komunikacijskom, više od dva posto. Rastu indeksa ponajviše je pridonio rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon, Alphabet, Apple i Microsoft, koje imaju veliki udjel u indeksima.

Podršku tržištu pružio je i revidirani podatak koji je pokazao da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju pao manje nego što je prvotno procijenjeno, što je ublažilo strahovanja od dublje recesije. No, hoće li tržište tjedan završiti na dobitku ili gubitku ponajviše ovisi o govoru predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u petak na konferenciji središnjih bankara u Jackson Holeu.

Većina analitičara očekuje oštar ton jer Powell želi suzbiti inflacijska očekivanja, no neki se nadaju da bi mogao poručiti da će Fed ublažiti tempo povećanja kamata jer se rast gospodarstva usporava. Kako bi suzbio najvišu inflaciju u više od 40 godina, Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a sasvim je jasno da će ih povećati i u rujnu. Pitanje je samo hoće li kamate povećati za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova. Ulagači će pažljivo pratiti Powellove komentare o inflaciji, kamatama i situaciji u gospodarstvu.

A daljnje zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast gospodarstva, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom da je blago palo dva tromjesečja zaredom na kvartalnoj razini. Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 posto od sredine lipnja. No, od početka godine i dalje je u minusu – oko 12, a Nasdaq indeks oko 19 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,11 posto, na 7.479 bodova, a frankfurtski DAX 0,39 posto, na 13.271 bod. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,08 posto, na 6.381 bod.

  • +13
Njujorška burza, pad dionica Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Azijske burze prate rast Wall Streeta

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, pa je na putu tjednog dobitka od 0,4 posto. Jutros je na tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 1 posto.

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna uoči Powellovog nastupa. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 108,50 bodova, kao i jučer u ovo doba. Od početka tjedna ojačao je gotovo 0,4 posto.

Jutros je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 137,10 na 136,70 jena. No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0,9965 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9970 dolara.

Cijene nafte su porasle nakon jučerašnjeg oštrog pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,50 posto, na 99,87 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,48 posto, na 96,05 dolara.