tečajne zavrzlame

Švicarski franak jača, probio je sedam kuna. Istražili smo što se događa s tom valutom i zašto bi joj vrijednost opet mogla odletjeti u nebo

14.02.2020 u 17:57

Bionic
Reading

Švicarski franak sredinom ovog tjedna prvi put u tri godine toliko je ojačao da je za njega ponovno potrebno izdvojiti više od sedam kuna. Švicarska valuta zadnjih tjedana jača prema ostalim svjetskim valutama, poput dolara i eura, što je posve očekivano u trenucima velike neizvjesnosti koju izazivaju koronavirus i njegovo širenje svijetom

Franak je oduvijek 'valuta utočišta' kada u svijetu manjka sigurnosti, a kada su krize pred vratima, ulagači se okreću švicarskoj valuti, zlatu i sličnim instrumentima, za koje se vjeruje da čuvaju vrijednost. Stoga ne čudi to da se sve više ulagača okreće 'švicarcima' uslijed epidemije koronavirusa koja ima potencijal da uspori ili u slučaju globalne pandemije razbije sve izglede za ekonomski rast.

No ovom prilikom jačanje švicarca ekonomski analitičari pravdaju sasvim drugim razlozima. Ispod radara šire javnosti prošla je odluka, kažu analitičari Erste banke, da je ministarstvo financija SAD-a nedavno stavilo Švicarsku na listu zemalja koje, prema shvaćanju Amerikanaca, manipuliraju tečajem.

Amerikanci su poručili Švicarcima kako bi bilo dobro da srežu poreze i krenu u agresivniju javnu potrošnju, čime su na neki način ispalili hitac upozorenja SNB-u, Švicarskoj narodnoj banci, za koju se smatra da ima puno manje prostora u obrani tečaja franka i zaustavljanja njegova jačanja. 'Prema mišljenju mnogih međunarodnih analitičara, takva situacija u značajnoj mjeri ograničava Švicarskoj središnjoj banci mogućnost eventualnih intervencija na FX tržištu', kažu nam u Ersteu.

Švicarcima, naravno, ne odgovara prejak franak, sada na najvišoj razini prema euru u posljednje tri godine, jer im poskupljuje izvoz i time ruši konkurentnost gospodarstva. Odgovor je to SNB-a službenom Washingtonu koji se do sada nije ovako izravno miješao u ekonomsku politiku druge zemlje. U SNB-u kažu kako ne planiraju davati Švicarskoj prednost prevelikim slabljenjem franka, već mu samo održavaju tečaj stabilnim stalnim intervencijama na deviznom tržištu.

  • +8
SAD je nedavno stavio Švicarsku na listu zemalja koje, prema shvaćanju Amerikanaca, manipuliraju tečajem Izvor: EPA / Autor: GIAN EHRENZELLER

Analitičari Raiffeisena dodaju kako nedavne vijesti ukazuju na to da se povećava pritisak na SNB da odustane od negativnih kamatnih stopa. 'SNB se sve više suočava s otporom neobičnog saveza političara svih boja i financijske industrije. Iako je u protekloj godini bilo sve više komentara u vezi s tim, navedeno nije utjecalo na SNB u odlukama o monetarnoj politici. U zapisniku s posljednjeg sastanka o kamatnim stopama i dalje se navodi da su negativne kamatne stope ključne kako bi se oslabio franak, zaštitila ekonomija i izbjegla deflacija', kažu nam u RBA-i.

Stavove SNB-a podržava i krovna organizacija švicarske industrije, stoga ne treba vjerovati da će se uskoro odustati od negativnih kamata na franke, barem dok od njih ne odustane Europska središnja banka.

'Vjerojatni glavni razlog jačanja švicarskog franka reakcija je tržišnih sudionika na vijest da je SAD uvrstio Švicarsku na popis stranih zemalja koje manipuliraju valutama. Smatramo kao niti jedan od ovih razloga nije dovoljan za sustavno jačanje švicarskog franka u kratkom vremenskom horizontu. Pri tome će ključnu ulogu imati devizne intervencije SNB-a, koji je već nagovijestio da će poduzeti mjere kako bi se suprotstavio aprecijacijskim pritiscima ako to bude potrebno. Stoga očekujemo da će se tečaj eura prema franku u narednim mjesecima vratiti na stare razine', zaključuju analitičari RBA-e.