philipp hildebrand

Švicarska imenovala bivšeg guvernera kandidatom za čelnu poziciju u OECD-u

28.10.2020 u 17:37

Bionic
Reading

Švicarska je u srijedu nominirala bivšeg guvernera središnje banke (SNB) Philippa Hildebranda kandidatom za mjesto glavnog tajnika Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD)

Aktualnom glavnom tajniku Angelu Gurriji treći petogodišnji mandat ističe u svibnju iduće godine.

Hildebrand trenutačno obnaša dužnost predsjednika tvrtke za upravljanje imovinom BlackRock a na mjestu guvernera SNB-a bio je od 2010. do 2012., kada je morao odstupiti nakon skandala u čijem se središtu našla njegova tadašnja žena zbog određenih valutnih transakcija.

Iako je tvrdio da nije kriv, radi zaštite integriteta središnje monetarne institucije morao je odstupiti budući da nije mogao dokazati da nije ništa znao o sumnjivim transakcijama, navodi Reuters.

Njegovi su protukandidati u utrci za čelno mjesto u OECD-u australski ministar financija u odlasku Mathias Cormann i zamjenik predstojnika ureda Bijele kuće Christopher Liddell, kojeg je nominirao predsjednik Donald Trump.

Bivši švicarski guverner također je bio član odbora direktora Banke za međunarodna poravnanja (BIS), jedan od guvernera u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i predsjednik jednog odbora u OECD-u.

"Dugogodišnje iskustvo gospodina Hildebranda na najvišim dužnostima u privatnom i javnom sektoru, u Švicarskoj i u svijetu, čini ga idealnim kandidatom za tu prestižnu poziciju", objavila je vlada.

"Kandidatura nudi veliku priliku Švicarskoj da zauzme najvišu poziciju u uglednoj međunarodnoj organizaciji,”, stoji u priopćenju vlade.

OECD je utemeljen 1961. kako bi pomogao potaknuti svjetsku trgovinu i gospodarski rast. Trenutačno broji 37 zemalja članica a Hrvatska ima status države kandidata, nakon podnošenja službenog zahtjeva za prijemom u članstvo u siječnju 2017. godine.