NEDJELJNI REFERENDUM

Švicarci odobrili povećanje stope PDV-a

28.09.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Švicarski birači u nedjelju su na referendumu u većini kantona poduprli povećanje stope poreza na dodanu vrijednosti (PDV) radi pokrivanja manjka u državnom sustavu za osiguranje osoba s invaliditetom

Viša stopa poreza od osam posto koja će biti u primjeni do kraja 2017. dobila je podršku 54,5 posto birača u toj zemlji, pri čemu je 12 kantona bilo za a tek jedan protiv povećanja, objavili su tamošnji dužnosnici.

Nova stopa PDV-a stupa na snagu 1. siječnja 2011. i bit će u primjeni tijekom sedmogodišnjeg razdoblja. Švicarci trenutno plaćaju PDV u visini 7,6 posto

Bit će povećana i trenutno snižena stopa PDV-a na osnovne potrepštine, i to na 2,5 posto, kao i posebni porezi u hotelima, na 3,8 posto. Ta bi povećanja zajedno švicarskoj državi godišnje trebala donijeti 1,1 milijardu švicarskih franaka (730 milijuna eura).

Savezni sustav osiguranja za osobe s invaliditetom trenutno bilježi dug u iznosu 13 milijardi franaka i država je dosad koristila novac iz sustava mirovinskog osiguranja kako bi pokrila te manjkove.

Francuski i talijanski kantoni poduprli su povećanje PDV-a na referendumu u nedjelju, dok je protiv takve odluke bio kanton u kojem je službeni jezik njemački.