jesenski proračun

Švedska vlada najavila veća izdvajanja za potporu zapošljavanju

08.09.2021 u 13:20

Bionic
Reading

Švedska vlada najavila je da će u sklopu jesenskog proračuna povećati potpore za otvaranje novih radnih mjesta, službe za zapošljavanje i strukovno osposobljavanje građana za osam milijardi švedskih kruna (934,5 milijuna dolara).

Ministrica financija Magdalena Andersson krajem prošlog mjeseca predstavila je plan o 74 milijarde kruna potpora gospodarstvu u proračunu usmjerenom na borbu protiv dugotrajne nezaposlenosti i klimatskih promjena i na obnovu sustava socijalne skrbi.

Paket potpora za otvaranje novih radnih mjesta uključuje strukovno osposobljavanje, pomoć nedavno pristiglim imigrantima kako bi se uključili na tržište rada i privremeno smanjenje poreza za tvrtke koje zapošljavaju mlađe radnike.

"Svi bismo trebali pomoći da Švedska izađe iz krize", izjavila je u utorak na tiskovnoj konferenciji ministrica rada Eva Nordmark

Proračunske mjere koje je vlada do sada najavila uključuju smanjenje poreza na dohodak od 10 milijardi kruna i 3,9 milijardi kruna potpore 'zelenijem' sustavu prijevoza.

Manjinska vlada lijevog centra objavit će proračun 20. rujna, no treba joj podrška stranaka ljevice i centra da bi zakon o financiranju prošao u parlamentu.

Iz stranke centra rekli su da neće poduprijeti vladu ako o proračunu bude pregovarala sa strankom ljevice, koja je pak potporu uvjetovala utjecajem na politiku.

Vlada će vjerojatno podnijeti ostavku ako njezin proračun ne bude usvojen.

Situaciju dodatno kompliciraju najave premijera Stefana Lofvena da će u studenom odstupiti, a glavna je favoritkinja u utrci za premijersko mjesto ministrica financija Andersson.