mrtva trka za radnicima

Komunalna poduzeća u velikim problemima - postalo je nemoguće pronaći grobare

27.09.2018 u 09:06

Bionic
Reading

Koliko se u Hrvatskoj već očajnički teško pronalazi adekvatna radna snaga najbolje ilustrira primjer sa sjevera zemlje gdje je postalo nemoguće pronaći grobare

'Riječ je o specifičnom i teškom poslu koji ne može raditi svatko jer psihički nije spreman za takav rad. Plaće nisu visoke, od 4000 do 4800 kuna' kazao je za Večernji list Lenko Ugrinić, direktor tvrtke Nasadi uz Zadra.

Direktorica čakovečkog Čakoma Snježana Tkalčec Avirović otkriva da se posljednjih godinu dana suočavaju s povećanim odlaskom radnika koji odlaze u inozemstvo, a njihova se mjesta teško popunjavaju.

'Takav trend prisutan je za sva niže vrednovana radna mjesta u komunalnim djelatnostima koje obavljamo, a najzamjetniji je za radna mjesta radnika na postupanju s otpadom, komunalnog radnika, radnika na pogrebnim uslugama, vozača komunalnog vozila i interventnog vozača za prijevoze pokojnika. Zbog toga razmišljamo o podizanju cijena pogrebnih usluga kako bismo povećali plaće tih radnika. Za istom mjerom trebat ćemo posegnuti i kod drugih komunalnih usluga' ističe Avirović Tkalčec. U riječkom poduzeću Kozala imaju otvoren natječaj za četiri grobara.

  • +25
Prosvjed pogrebnih poduzeća Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo/Srđan Vrančić