JOSIPOVIĆ OŠTRO

'Milanović je grobar SDP-a, iza sebe je ostavio pustoš'

14.02.2017 u 11:41

Bionic
Reading

'Milanović je grobar SDP-a i ljevice, iza sebe je ostavio pustoš', kazao je bivši predsjednik Ivo Josipović komentirajući izjavu bivšeg premijera Zorana Milanovića kako ne želi postati kao on

U intervjuu na N1 televiziji, bivši premijer i bivši šef SDP-a, Zoran Milanović, rekao je da ne želi postati ono što je postao Josipović. Na pitanje kako to komentira, kaže: 'Ja to vidim velikim komplimentom za mene. Milanović je grobar SDP-a i ljevice, iza sebe je ostavio pustoš. On je meni i prigovorio što sam otišao iz SDP-a. Ja se u SDP nisam vratio radi njega i politike kakvu je vodio, smatrao sam da je poštenije reći da ta politika ne valja, da je ne mogu podržati, nego da se vratim i kimam glavom'. 

Kazao je kako razumije činjenicu da je dio članstva SDP-a nostalgičan za Milanovićem. 'Ja to mogu razumjeti emotivno. SDP ima vrlo poštenih i emotivnih ljudi u članstvu. To je dio jedne nostalgije i nerazumijevanja što se SDP-u dogodilo. Nije neobično u jednoj stranci imati frakcije koje se međusobno bore. Mislim da si izabrali predsjednika koji može voditi stranku, i učiniti je jakom, ne u periodu od danas do sutra, nego u nekom konkretnijem vremenskom razdoblju', kaže.

Osvrćući se na aferu dnevnice, kazao je da Milanovića nikada nije vidio kao lopova i da bi ga iznenadilo da se ustanovi da je krao. Ne sumnja da će ta afera utjecati na imidž stranke. 'Najveće zlo koje izlazi iz toga je da je SDP imao jasan imidž poštene stranke, a u jednoj mjeri će ovaj slučaj, ako se pokaže da je riječ o kriminalu, taj imidž malo narušiti'. Josipović je i dalje ustrajan oko ideje ujedinjenja ljevice i bilo bi dobro, kaže, da se ujedine prije lokalnih izbora. A na predstojeće izbore Josipovićeva stranka Naprijed Hrvatska ide bez kandidata za zagrebačkog gradonačelnika.

'Mi ćemo izaći u onim sredinama u kojima imamo jače organizacije. Tu je u prvom redu Zagreb, sad je stranka ojačana u Karlovcu, Zadru, Splitu, Osijeku i u nekim mjestima u Hrvatskoj koja nisu toliko geografski velika, ali su interesantna…Razmišljali smo o kandidatu (za Zagreb, op.a.), ali sad smo bliži odluci da idemo s listom i da podržimo nekoga od lijevih kandidata', kazao je za N1. Na pitanje je li moguće da idu s SDP-om, kaže: 'Sve je moguće, najpoželjniji scenarij je da SDP okupi manje stranke.'