SMJEŠTAJ U ZAGREBU

Svaki deseti student ima pravo na smještaj u domu. Provjerili smo koliko košta studiranje u Zagrebu nakon velikog rasta najamnina

20.09.2022 u 06:32

Bionic
Reading

Cijene mjesečnog najma stana osjetno su narasle u studentskim središtima poput Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. Provjerili smo koliko košta mjesečni smještaj zagrebačkih studenata u različitim uvjetima stanovanja

Prema podacima portala Njuškalo, mjesečni najam po kvadratu u Zagrebu sada prosječno iznosi 10,74 eura, a za manje, ujedno traženije stanove taj iznos u prosjeku doseže i 17 eura. Unatoč skoku cijena, potražnja za stanovima za dugoročni najam u Zagrebu u godini dana narasla je za 10 posto.

Cijene najma razlikuju se po gradskim četvrtima, a ovise o mikrolokaciji, stanju, opremljenosti i tipu stambenog prostora. Na najpopularnijim lokacijama, među kojima prednjače Trešnjevka te dijelovi Novog Zagreba, traži se više stanova za najam no što ih je trenutno dostupno, a u nekima ih ima više od potražnje.

Stanovi u prizemlju i razizemlju jeftiniji su za gotovo 100 eura mjesečno od stanova iste kvadrature na prvom ili drugom katu. Povoljniji su i stanovi koji se nude za najam u kućama, a za njih se prosječno traži oko 60 eura mjesečno manje nego za istu kvadraturu u zgradi.

Kada je riječ o studentskim domovima, i u njima se cijene osjetno razlikuju ovisno o kvaliteti smještaja i kategoriji studenata. Najjeftinije sobe su u domu Lašćina, a najskuplje u novim (obnovljenim) paviljonima u domovima Cvjetno naselje i Stjepan Radić. Studenti koji imaju pravo na subvencionirani smještaj plaćaju od 100 do 600 kuna za mjesto u dvokrevetnoj sobi, odnosno od 200 do 700 kuna za jednokrevetnu sobu.

Studenti koji nemaju pravo na subvencionirani smještaj plaćaju od 300 do 800 kuna za mjesto u dvokrevetnoj sobi, odnosno od 400 do 900 kuna za jednokrevetnu sobu.

U našem primjeru izračunali smo prosječne mjesečne troškove smještaja u privatnom stanu i studentskom domu za različite vrste smještaja.

Studenti Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Studenti za jednokrevetnu sobu u domu plaćaju u prosjeku 400 kuna (subvencionirana cijena), odnosno 600 kuna (nesubvencionirana cijena) dok u privatnom smještaju za garsonijeru moraju izdvojiti šest puta više, odnosno 3000 kuna.

Za dvokrevetnu sobu u domu plaćaju u prosjeku 300 kuna (subvencionirana cijena), odnosno 500 kuna (nesubvencionirana cijena), dok student koji dijeli dvosobni stan mora platiti u prosjeku 1800 kuna.

Tri studenta koji iznajme trosobni stan moraju pojedinačno platiti u prosjeku 1500 kuna.

Na povoljniji smještaj u studentskim domovima ima pravo samo 6500 zagrebačkih studenata, odnosno 10 posto od ukupnog broja studenata.

Zamjenica predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Bruna Bandula upozorava da poskupljenje predstavlja značajno narušavanje kvalitete studentskog života u Zagrebu, posebice jer je Zagreb suočen s dugogodišnjim manjkom smještaja u studentskim domovima.

'Studenti koji nisu dobili smještaj u domu, a obitelj im ne može priuštiti najam stana, prisiljeni su raditi tijekom studija kako bi si omogućili visoko obrazovanje. Zbog toga sveukupno pati kvaliteta studija, a neki od studenata prisiljeni su i napustiti ga', izjavila je Bandula za Hinu.

  • +9
Novi luksuzni stambeni kompleksi Izvor: Cropix / Autor: Marko Miscevic