DEBELJAK OTVORIO DUŠU

'Svaki dan gubim 2 mil. kuna, čudim se kako sam još normalan!'

Tomislav Debeljak

Tomislav Debeljak

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Država mora pokriti 1,236 milijardi kuna dugova Brodosplita ako želi da se taj škver uspješno restrukturira. Samo u ovoj godini iz proračuna bi se trebalo platiti 600 milijuna kuna, sljedeće 300 milijuna, a ostatak u 2014. godini

Tvrdi to Tomislav Debeljak, vlasnik samoborskog DIV-a, u razgovoru za Jutarnji list. Kako Vlada te obveze nije predvidjela u proračunu, ugovor o prodaji Brodosplita još uvijek nije potpisan.

Iako je prije dva dana ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao da je ugovor spreman, samo Vlada treba donijeti odluku o rebalansu proračuna, Debeljak sad tvrdi da je to neistina i da najvažniji dio još uvijek nije dogovoren.

Čačićeva zamjenica Tamara Obradović Mazalo otkrila je za Jutarnji list da se pojavila dilema smije li Vlada potpisati ugovor znajući da nema novca za isplatu svojih ugovorenih obveza i ne bi li to bilo kršenje zakona.

Stoga je kupcu ponuđen ugovor s odgodnom klauzulom, dakle s isplatom prve tranše pokrića gubitaka nakon rebalansa, ali DIV takav ugovor ne prihvaća.

'Ne mogu pokrenuti restrukturiranje, a da me stalno zovu stari dužnici: 'daj mi plati, daj mi plati', jer ja taj dug nisam napravio. Evo, naprimjer, sad je deseti u mjesecu i treba biti plaća, a mi nemamo novca, ne zato što ga nismo zaradili, nego jer je prethodni vlasnik stvorio dugove. I onda da ja tražim milostinju od države - 'dajte mi za plaću' - a 3500 bijesnih radnika dolazi mi na vrata i pita 'gdje je plaća'. Zato sam pitao Ministarstvo gdje mi je garancija da će to država isplatiti', objasnio je za Jutarnji list Debeljak.

Tvrdi da Brodosplit svaki dan stvori dva milijuna kuna novih gubitaka. Dva broda u gradnji, koja već kasne šest mjeseci, ugovorena su s ukupnim gubitkom od 232 milijuna kuna!

'Navečer idem spavati znajući da će meni ili državi Brodosplit sutra uzeti nova dva milijuna kuna. A ništa se ne događa. Čudim se kako sam još normalan', rekao je Debeljak.

Otkriva da u zadnjoj varijanti ugovora koju je Agencija za upravljanje državnom imovinom poslala DIV-u stoji da, ako njegovo restrukturiranje Brodosplita ne uspije, DIV treba vratiti državi sav novac koji ona ulaže u splitski škver – ukupno šest milijardi kuna

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi