KONZULTACIJE TRAJU

Sutra odgovor Vlade na Inin prijedlog

  • Autor: tportal.hr/HTV
  • Zadnja izmjena 24.08.2009 15:26
  • Objavljeno 24.08.2009 u 15:17
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec obavijestio je da će se krajem sutrašnjeg dana s Inom usuglasiti model određivanja cijena naftnih derivata. Krajem tjedna vlada je primila novi prijedlog cijena naftnih derivata od Ine, rekao je Polančec

'Cjelovito smo analizirali prijedlog, ujutro ćemo imat konzultativne sastanke, a zatim slijede pregovori s Inom', izjavio je Polančec.

Pravilnikom se predlaže model određivanja maloprodajnih cijena naftnih derivata koji, uz ostalo, predviđa da obračunsko razdoblje za korekciju cijena bude sedam umjesto 14 dana te da Ina u slučaju znatnijih oscilacija cijena derivata može obaviti dodatne konzultacije s regulatorom kako bi se izbjegle prevelike razlike cijena odjednom.

Predlaže se i formiranje i primjena diferencijalnih cijena proizvoda, pri čemu bi kriterij bila lokacija benzinskih postaja, te mogućnost smanjenja cijene plavog dizela koja bi se mogla primijeniti nakon uvođenja identifikacijskih kartica korisnika poticaja na državnoj razini.

Inin prijedlog da se cijena naftnih derivata mijenja svakoga tjedna, kao i smanjenje cijene plavoga dizela nakon uvođenja identifikacijskih kartica korisnika poticaja, u Vladinim krugovima ocjenjuje se načelno prihvatljivim. Pritom u Banskim dvorima povlače usporedbu s Njemačkom, u kojoj su cijene benzina više na autocestama nego na običnim cestama.

Model diferenciranih cijena benzina uobičajen je u SAD-u i nekim europskim zemljama. U Ini kažu kako je za primjenu tog modela potrebno odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, no u toj agenciji tvrde suprotno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi