PROPADA SPORAZUM?

Šuker najavio prisilnu naplatu Ininog duga

Bionic
Reading

Ne želeći polemizirati s novinskim napisima po kojima je Vlada odustala od plinskog biznisa, ministar Ivan Šuker rekao je da Ina mora platiti svoj dug do kraja godine

'O plinskom biznisu još se pregovara s MOL-om', kazao je kratko ministar financija Ivan Šuker, ne želeći polemizirati s novinskim napisima po kojima je Vlada odustala od plinskog biznisa. Ina mora platiti svoj dug do kraja godine, odlučan je Šuker, a ako ne dobije rješenje o obročnoj otplati 'zna se što slijedi'. Dug Ine prema riječima samog ministra dosegnuo je oko 1,35 milijardi kuna, što je potencijalna opasnost za uspješno zatvaranje proračunske konstrukcije.

'Nismo blokirali račun Ine, jer bi bilo neozbiljno prije turističke sezone uzrokovati probleme s opskrbom gorivom', objasnio je Šuker. Kako će Ina platiti dug, ne zanima ministra, poručio je samo da se Ina, kao i sve ostale kompanije, može zadužiti na tržištu.

Izdvajanje plinskog sektora, koje je počelo otkupom skladišta Okoli, a trebalo se nastaviti kupnjom tvrtke za uvoz plina iz Rusije, bio je jedan od strateških projekata bivšeg premijera Ive Sanadera, koji je kao cilj isticao što veću energetsku neovisnost Hrvatske, piše Novi list.

Plan je bio otkupom od Ine nacionalizirati posao s opskrbom plina prije postizanja tržišnih cijena tog energenta u Hrvatskoj i usporiti poskupljenje kako bi plin do tržišnih cijena došao za pet ili šest, umjesto za dvije do tri godine. Ugovori o izdvajanju skladišta Okoli i tvrtke koja uvozi plin iz Rusije potpisani su istovremeno kada i novi dioničarski ugovor Vlade i MOL-a krajem siječnja ove godine. Nakon toga, Plinacro je za 514 milijuna kuna otkupio skladište, a Vlada i MOL nastavili su pregovore oko izdvajanja tvrtke za otkup plina kako bi dogovorili cijenu po kojoj će Ina državi prodati tu kompaniju.

Samu tvrtku država bi kupila za jednu kunu, ali ju je oko 700 milijuna kuna trebala koštati zaliha plina koju ta kompanija ima u skladištu Okoli. Međutim, Vlada je, navodno, odustala od tog nauma, jer ne želi izdvojiti 700 milijuna kuna da bi preuzela tvrtku koja će godinama stvarati gubitak, jer će građanima i domaćim tvrtkama prodavati plin ispod tržišnih cijena u Europi, odnosno ispod cijene po kojoj će ga nabavljati u Rusiji. Usto, u Vladi su oprezni i prema preuzimanju plinske tvrtke baš u vrijeme kada cijene plina moraju početi rasti i radije će poskupljenje tog energenta prepustiti Ini u čijem bi sastavu nastavila poslovati kompanija za uvoz i opskrbu plinom.