VARAŽDINSKI ŽUPAN PROZIVA

Sudbina Varteksa je u rukama Zabe!

19.12.2012 u 19:41

Bionic
Reading

Hoće li uspjeti predstečajna nagodba koju je traži Varteks, ponajprije ovisi o bankama, posebice Zagrebačkoj banci kojoj je varaždinska tekstilna industrija dužna 113 milijuna kuna. Ta, dosad pomno skrivana istina, nije 'procurila' u sjedištu kompanije ili nakon jednog od niza sastanka u Zagrebu, kako bi se očekivalo, već tijekom Skupštine Varaždinske županije na čiji je dnevni red uvrštena informacija o stanju u varaždinskoj tekstilnoj kompaniji, i to po hitnom postupku, iako je Varteks u problemima barem desetak godina!

Na presudnu ulogu banaka, točnije Zabe, u budućnosti Varteksa upozorio je varaždinski župan Predrag Štromar, a ne predsjednik uprave Varteksa Zoran Košćec koji se također našao u županijskoj skupštini koja je, slučajno ili ne, sazvana dan uoči sjednice Vlade.

Iznoseći uvjerenje da će predstečajna nagodba uspjeti i da će biti nastavljena proizvodnja i zadržana radna mjesta jer 'svima mora biti cilj da Varteks opet postane respektabilna tvrtka', Koščec je priznao kako oko 1.100 radnika još nije primilo plaću za rujan te da tvrtka hitno treba 25 milijuna kuna za likvidnost, odnosno stabilizaciju poslovanja.

Gradski vijećnici rešetali Košćeca

Što ste napravili za smanjenje troškova proizvodnje? Koliko ima menadžera i koje su im plaće? Koliko i kakva koriste vozila i mobitele? Kako ste uopće došli na čelo Varteksa? Pitali su to vijećnici HDZ-a i HSS-a.

Ustvrdivši da ima dvadesetak menadžerskih ugovora, Košćec je rekao da je u Varteks došao u teškom trenutku dobivši razne mogućnosti koje nije ni htio iskoristi.

'Moj mandat je stalno na raspolaganju, a danas samo u tvrtki iz poštovanja prema radnicima i poduzeću', pojasnio je.

'Plaće su naš apsolutni prioritet i nadam se da ćemo one za rujan isplatiti do kraja tjedna, a ostale ovisno o priljevima sredstava', rekao je Košćec dodavši da je isplata plaća vezana uz očuvanje bitnih ugovora sa stranim partnerima.

A kako Varteks misli hitno doći do neophodnog novca, nije on pojasnio, već varaždinski župan ustvrdivši da će 'kredit od HBOR-a dobiti samo ako im Vlada da jamstva', odnosno da se dogovor već mogao postići, ali da se sve 'zakompliciralo zbog jedne poslovne banke'.

Zaba je razlučni vjerovnik, što znači da ima pravo prvenstva pri naplati potraživanja. To je jedini razlog zbog kojeg dogovor nije postignut ranije. Zaba je privatna banka koju sada treba uvjeriti da je sigurna da će joj novac biti vraćen. I ministar Linić se uključio u pregovore kako bi uvjerio da Varteks ima budućnost i da će moći naplatiti svoj novac', rekao je Štromar.


Neophodne milijune u Varteksu priželjkuju u roku od 45 dana, do kada očekuju okončanje predstečajne nagodbe koji su zatražili i poduzeća Varteks Ludbreg te Varteks odjeća. Samo Varteks duguje 550 milijuna, od čega 260 milijuna kuna poslovnim bankama te 140 milijuna državi.

'To je onaj normalni dug koji svaka velika kompanija ima i bez kojeg tvrtka ne može biti aktivna', ustvrdio je Košćec koji državi i bankama nudi nekretnine za dug, a državi i do 25 posto dionica čija je trenutna vrijednost na burzi oko osam kuna.

Županijska skupština, čiju većinu čine vijećnici HNS-a i SDP-a, uputit će hitno pismo Vladi radi interventne pomoći, odnosno da se uključi u postupak predstečajne nagodbe i posreduje kod ostalih vjerovnika Varteksa kako bi se nastavila proizvodnja i očuvala radna mjesta.