međunarodno iskustvo

Studiraj u Zagrebu, ali i na najboljim sveučilištima svijeta

13.05.2022 u 09:11

Bionic
Reading

Studenti međunarodno iskustvo stječu kroz razmjenu na 150 partnerskih sveučilišta, bez dodatnih troškova školarine, te na kampusu u Zagrebu gdje godišnje studira više od 300 međunarodnih studenata. U svijetu gdje je poslovanje globalno, međunarodna perspektiva postaje ključna za sve one koji žele graditi uspješne karijere u Hrvatskoj ili inozemstvu

Jedan od primjera uspješnog studiranja i odlaska na razmjenu je Ana Barić, studentica četvrte godine Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

'U ljetnom semestru 2020.godine otišla sam na studentsku razmjenu u mali gradić na jugu Nizozemske, Tilburg. Iako veličinom i brojem stanovnika konkurira Rijeci, Tilburg nudi pregršt zanimljivosti od katedrale, parkova, kultnih pubova pa sve do pustinje u širem području grada. Sveučilište u Tilburgu jedno je od najvećih u regiji te prima čak 20.000 studenta, od kojih je 20% međunarodnih, tako da sam se u svakom trenutku osjećala prihvaćeno i vrlo sam se lako uklopila u društvo. Dodatno, sveučilište nudi na stotine kolegija koje drže pristupačni profesori, tako da nisam imala izazove pri pronalaženju odgovarajućih predmeta. Kampus je ogroman, predivan te sadrži sve od predavaonica, nekoliko knjižnica, restorana, ali i dodatne sadržaje poput teretane, teniskih terena i drugo. Svoju razmjenu u Tilburgu ocijenila bih ocjenom 10/10 i preporučujem svima koji razmišljaju o odlasku na razmjenu - do it!' – naglašava Ana.

Na studentsku razmjenu studenti odlaze na jedan semestar ili godinu dana, a moguće je iskusiti razmjenu na više sveučilišta u svijetu. Usklađenost studijskih programa ZŠEM-a i partnerskih sveučilišta studentima omogućuje priznavanje položenih kolegija te nastavak studiranja po povratku s razmjene.

Anđela Sliško, studentica je četvrte godine Zagrebačke škole ekonomije i managementa te ja ne razmjenu otišla u Španjolsku na sveučilište Carlos III de Madrid.

'Planirala sam razmjenu još na drugoj godini, ali se sve zbog korone odužilo i jedva sam čekala da se sve to završi da napokon odem. Sada sam sigurna da je moj odlazak u Madrid najbolja odluka u životu. Sve mi se sviđa. Od grada u kojem svaki dan imate nešto za raditi do ljudi, kulture, klime, hrane i kampusa sveučilišta Carlos III de Madrid, koji je ogroman te ima velik izbor predmeta.

Predavanja su na engleskom, a profesori i ostali studenti su stvarno pristupačni tako da sam se brzo priviknula. Predmeti koje sam odabrala su većinom fokusirani na grupnim projektima što čini sami prolazak puno lakšim jer niste sami u svemu već imate pomoć studenata koje ste upoznali tamo. Na faksu se družim samo sa strancima, ali van faksa imam i prijatelje iz Zagreba koji su preko drugih fakulteta također u Madridu. Često se dogovorimo za neka putovanja tako da sam uz Madrid posjetila Sevillu, Valenciju i otok Gran Canaria, a planiram otići na još par putovanja poslije završnih ispita.

Jedino što imam svakome za reći je da iskoriste ovakvu priliku jer neće požaliti. Ovo je definitivno iskustvo koje neću zaboraviti!' - rekla nam je Anđela.

Odlaskom na međunarodnu razmjenu studenti se dodatno razvijaju u svom području interesa na najboljim svjetskim sveučilištima. Također, ZŠEM ima 34% međunarodnih studenata na svom kampusu u Zagrebu.

Želite li i vi biti dio uspješne priče Zagrebačke škole ekonomije i managementa pogledajte našu ponudu studijskih programa i prijavite se za studij već danas.

Preddiplomski studiji ZŠEM-a - 240 ECTS: