EKONOMSKA KLINIKA

Studenti ekonomije besplatno vas financijski savjetuju

02.05.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu osnovali su Ekonomsku kliniku - neprofitnu udrugu u svrhu pružanja besplatnog savjetovanja građanima, malim poduzećima s naglaskom na socijalne poduzetnike te neprofitnim organizacijama. Kako navode, cilj je studenata koji rade u Ekonomskoj klinici pomoći lokalnoj zajednici primjenom znanja stečenih na fakultetu i podići opću razinu financijske pismenosti svih skupina društva te dodatno potaknuti poduzetničku klimu

'Projekt Ekonomske klinike idejno je počeo tijekom zimskog semestra akademske godine 2014./2015. na kolegiju Menadžment promjena pod mentorstvom profesora Mislava Ante Omazića, a Udruga za savjetovanje Ekonomska klinika službeno je osnovana u veljači 2015., kada je napravljena i prva regrutacija te se počelo s radom', kazao je za tportal David Habek, član Udruge koja broji ukupno 28 članova.

Ekonomska klinika fokusira se na rješavanje individualnih slučajeva vezanih uz financijske ili poslovne probleme te na povećanje opće razine ekonomske pismenosti društva. Svakom klijentu koji zatraži pomoć u klinici pristupa se profesionalno i individualno, a savjete pružaju studenti Ekonomskog fakulteta u suradnji s mentorima i vanjskim partnerima.

Kako ističu iz Udruge, od Ekonomske klinike koristi imaju sve uključene strane: klijenti dobivaju besplatno kvalitetno savjetovanje, a studenti koji rade u klinici svojim znanjem doprinose zajednici i dobivaju praktično iskustvo već tijekom studiranja primjenjujući teoretska znanja stečena tijekom studija na konkretnim problemima i primjerima iz prakse. Također, studenti stječu dodatna znanja i vještine poput timskog rada, komunikacijskih vještina i analitičkog razmišljanja, ali i dobivaju uvid u realne poslovne probleme i socijalnu perspektivu koja proizlazi iz ekonomskih međuovisnosti. Studentima je ovim putem omogućeno povezivanje i rad s uglednim članovima akademske zajednice i strateškim partnerima klinike, ali i dodatne edukacije i radionice koje će biti usmjerene na interne članove klinike u svrhu stjecanja dodatnih znanja. Mentorima se pruža rad s proaktivnim mladim ljudima, a vanjskim suradnicima rad s potencijalnim budućim zaposlenicima njihovih poduzeća.

Sve su usluge Ekonomske klinike besplatne, a studenti uključeni u rad klinike ne primaju nikakve kompenzacije, nego se njihov rad u potpunosti temelji na volonterskoj bazi.

Usluge koje pruža Ekonomska klinika raznolike su. Tako privatnim osobama nude financijsko savjetovanje vezano uz planiranje osobnog budžeta, vođenje kućnih financija i mogućnostima štednje. Osim toga, pružaju općenite informacije za zadužene građane, tumače osnovne i napredne ekonomske pojmove širokoj populaciji te organiziraju edukacije vezane uz svakodnevne ekonomske pojmove.

Poduzećima i neprofitnim organizacijama nude savjetovanje razvoja potencijalnih ideja za osnivanje poduzeća, savjetovanje vezano za izradu marketinških planova, tržišnu analizu, prodajno savjetovanje, savjetovanje vezano za planiranje promocije i oglašavanja, za organizacijsku strukturu, za izradu poslovnih planova, strateški menadžment…

'Za pomoć se uglavnom javljaju građani koji imaju financijskih poteškoća te mladi poduzetnici koji tek kreću u poduzetničke vode i potrebna im je pomoć u realiziranju poduzetničke ideje', ističe Habek i dodaje kako su otvoreni za sve oblike suradnje na obostrano zadovoljstvo s pravnim ili fizičkim osobama koje žele pridonijeti radu Ekonomske klinike.