slabija potražnja

Strmoglavila se cijena plina u SAD-u, proizvodnja ne posustaje

03.04.2023 u 17:50

Bionic
Reading

Cijene prirodnog plina u SAD-u spustile su se na najnižu razinu u dvije i pol godine, ali proizvođači koji uz naftu proizvode i plin ne posustaju, unatoč slabijoj potražnji nakon blage zime i punim skladištima

U prva tri ovogodišnja mjeseca cijene plina u terminskim ugovorima pale su u SAD-u oko 50 posto, najviše otkada se plinom počelo trgovati na terminskim tržištima, zbog veće proizvodnje i uglavnom blage zime koja je smanjila potražnju za grijanjem.

Slaba potražnja omogućila je pak distributerima da skladište više plina nego inače.

Istodobno su male šanse da će proizvodnja plina posustati, unatoč tome što je u američkim skladištima trenutno oko 21 posto više plina no što je uobičajeno u ovo doba godine. Višak će pak rezultirati rekordnim zalihama pred novu sezonu grijanja.

Veliki proizvođači plina, uključujući Chesapeake Energy i Comstock Resources, smanjuju proizvodnju, ali ne i proizvođači nafte koji zajedno sa crnim zlatom iz bušotina u naslagama škriljevca vade i plin.

Ove bi godine američka proizvodnja plina trebala tako dosegnuti 2,85 milijardi kubičnih metara dnevno, u odnosu na prošlogodišnji rekord od 2,78 milijardi kubičnih metara dnevno, prema podacima američke vlade.

Potrošnja, uključujući izvoz, trebala bi se pak zadržati blizu prošlogodišnje i iznositi 3,04 milijarde kubika dnevno zbog očekivanog pada domaće potrošnje u kategoriji stambenih, komercijalnih, industrijskih potrošača, kao i onih koji proizvode električnu energiju.

Potrošnja će se pritom smanjiti unatoč očekivanom 14-postotnom povećanju izvoza ukapljenog prirodnog plina (LNG) nakon popravka pogona Freeport LNG-a u Teksasu, zatvorenog osam mjeseci zbog eksplozije.

Kada radi punim kapacitetom, Freeport LNG 'troši' oko dva posto američke opskrbe.

Unatoč niskim cijenama, američki proizvođači vade plin iz 160 bušotina, što je 16 posto više nego prije godinu dana, prema podacima tvrtke Baker Hughes.