Turizam trumpnuo

Strani turisti u sve širem luku zaobilaze Trumpovu Ameriku

10.08.2018 u 21:08

Bionic
Reading

Na globalnoj turističkoj karti SAD zauzima sve manji udio, a dio analitičara negativan trend veže uz dolazak Donalda Trumpa na predsjedničku poziciju dok drugi drže da za manji interes mogu postojati i drugi razlozi

Prognoze objavljene ovih dana u američkim medijima pokazuju nastavak negativnog trenda u tamošnjem turizmu, odnosno u dolascima inozemnih turista u Sjedinjene Američke Države, a mnogi tu promjenu povezuju s manjkom percipirane dobrodošlice otkad se na čelu SAD-a nalazi Donald Trump.

Portal The Daily Beast je objavio prognozu američkog putničkog udruženja US Travel Association gdje predviđaju da će udio SAD-a u svjetskom turizmu ove godine pasti na 11,7 posto s lanjskih 12 posto. Nastavak je to pada koji je započeo prošle godine kad je na dužnost stupio Donald Trump. SAD je 2016. imao udio od 12,9 posto u svjetskim turističkim dolascima.

Još otkad je zamijećen pad interesa turista za SAD-om ne izostaju procjene kako je glavni krivac za to američki predsjednik koji se ne ustručava izjavama i potezima pokazati manjak želje za gostima. Iako je službena Trumpova politika usmjerena protiv nelegalnih migranata i izbjeglica, retorika je izgleda dovoljno snažna da se i turisti radije odlučuju na odlazak na neke druge destinacije osim SAD-a.

Posljednji podaci Svjetske turističke organizacije (WTO, World Tourism Organisation) pokazuju da je globalno broj turističkih dolazaka u prva četiri mjeseca ove godine nastavio rasti što je samo nastavak svjetskog turističkog buma. Lani je broj dolazaka porastao za 7 posto u odnosu na 2016., dok je u prvoj trećini ove godine rast iznosio 6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Smanjeni broj turista u SAD-u je stoga u suprotnosti s globalnim trendovima.

  • +4
Peta Avenija, New York Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Američki državni ured za putovanja i turizam (National Travel and Tourism Office) je u ožujku ove godine privremeno obustavio objavljivanje službenih podataka o broju turističkih dolazaka. Posljednji njihovi podaci su tako pokazivali ukupan pad turističkih dolazaka od 3,8 posto u prvih devet mjeseci prošle godine, no te se brojke nisu slagale s podacima koje su objavljivale druge turističke organizacije. Spomenuti ured je napomenuo da su podaci koje su oni sami objavljivali bili nepouzdani zbog anomalija u informacijama koje su primali od američkih carinskih i graničnih službi.

Među "trumpovskim" razlozima koji se navode kao mogući faktori koji odbijaju turiste od SAD-a su zabrane dolaska državljanima nekoliko muslimanskih zemalja, otežani proces dobivanja vize, zaoštravanje sigurnosnih procedura na američkim aerodromima, kritike i negativan stav koji Trump ima prema dijelu država koje su se desetljećima smatrale saveznicima, kao i potezi poput uvođenja carina i drugih koji također stvaraju dodatnu napetost između SAD-a i ostatka svijeta. Reuters je ranije ove godine citirao njemačke organizatore putovanja za SAD koji su izjavili kako im "politika ne pomaže". Već tada su rezervacije Nijemaca za put u SAD bile za petinu manje nego godinu prije.

  • +10
Prosvjed protiv Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Neki tvrde da se pad interesa za SAD-om ne može izravno vezivati uz Trumpa nego da postoje i neki drugi razlozi. Za turizam je oduvijek jedan od glavnih faktora bio i tečaj valuta s time da bi slabija valuta u destinaciji izazivala veći interes inozemnih turista. No, iako dolar ove godine jača – što bi moglo pridonijeti padu dolazaka – lani kad je također bilježen pad, dolar je bio slabiji u odnosu na druge valute. Isto tako, na samom vrhu turističkog buma, 2015. i 2016. godine dolar je bio relativno snažan u odnosu na valute zemalja iz kojih u SAD stiže najveći broj turista, pa to opet nije bila zapreka za njihov dolazak.

Iako se relativne promjene u broju dolazaka turista u SAD možda čine minornima, u apsolutnim iznosima ipak se radi o značajnim brojkama. US Travel Association procjenjuje da bi SAD lani imao 7,4 milijuna gostiju više od čega bi zaradili dodatnih 32,2 milijarde dolara samo da je SAD uspio zadržati udio u međunarodnim dolascima koji je imao 2015. godine.

Bing Pan, profesor turističkog menadžmenta na državnom sveučilištu Pennsylvania je sredinom lipnja napisao kako bi "Trumpov dio krivice" mogao biti istinit no da se ipak ne radi o katastrofalnom padu interesa. "Točnije bi bilo reći da SAD zaostaju za drugim državama. Ne možemo svu krivicu baciti na Trumpovu vladu", drži on i dodaje da SAD ima odličnu reputaciju kao međunarodna turistička destinacija te da bi tamošnja turistička industrija mogla "ojačati promotivne mišiće kako bi ublažila negativnu političku klimu i potaknula rast".

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.