Mladen Kožić

Jedan od partnera koji su udomili dijete nakon skandala u Imotskom: 'Strah me za sve naše prijatelje koji u Hrvatskoj već žive s djecom'

24.02.2020 u 12:53

Bionic
Reading

Mladen Kožić koji sa svojim partnerom Ivom Šegotom pokušava udomiti dijete komentirao je jučerašnji skandal u Imotskom gdje je na karnevalu spaljena figura gay para s djetetom na kojem se nalazila fotografija Nenada Stazića i na kojem je bila nacrtana petokraka

'Osjećam se loše na jedan način koji je potpuno neusporediv s osjećajem koji smo Ivo (Šegota, op.a.) i ja imali prilikom svih naših peripetija s odbijanjima od strane ministarstva i Centra za socijalnu skrb. Ovaj put se osjećam loše ne zbog sebe, nije me strah ni za mene ni za Ivu, strah me za sve naše prijatelje koji u Hrvatskoj već žive s djecom,' kazao je Kožić za N1 televiziju.

'Mi u svom prvom susjedstvu imamo dva oca sa kćerkom i ja se osjećam loše zbog njih, jer ne mogu shvatiti kako je sada njima i kako će oni svojoj djeci objasniti što se točno dogodilo', istaknuo je.

Dodao je i kako su mnogi reagirali na jučerašnji incident, ali kako se ni premijer Andrej Plenković, ni ministrica obitelji Vesna Bedeković nisu još oglasili.

"Mnogi od kojih se to očekivalo su reagirali. Ono što me iznenađuje je što još uvijek ni premijer ni ministrica obitelji nisu reagirali na ovaj događaj. Ministrica obitelji se očito i dalje smatra nenadležnom za dugine obitelji i time šalje jednu ružnu poruku da je ona ministrica samo određenih vrsta obitelji."

"Kada se dogodilo paljenje slikovnice u Kaštelima prije dvije godine, ja osobno nisam bio sklon ideji da se podnose kaznene prijave jer sam smatrao da je pitanje društvenog konsenzusa o tome što je prihvatljivo paliti kao simbol najvećeg zla koje se dogodilo u Hrvatskoj nešto što još trebamo dogovroti. Međutim, mislim da je ovo jučer doista prešlo tu jednu granicu - društveni konsenzus oko toga je takav da je ovo nedopustivo", istaknuo je Kožić te dodao kako su organizatori karnevala u Imotskom jučerašnjim činom poslali poruku.

'Nije mi jasno kako ljudi koji su organizirali ovaj karneval nisu svjesni ne samo kakvu su poruku poslali obiteljima koje već žive u Hrvatskoj s djecom, u duginim obiteljima, nego i svojoj djeci koja su to gledala, ali i svojim sugrađanima u Imotskom koji su gay ljudi.'

'Napravili su to umjesto da jednom kulturom uključivosti, solidarnosti i empatije prema susjedima i obiteljima koje žive oko nijh pokažu zapravo da više nismo u 1500. godini kada se pale određeni simboli zla."

Dodao je i kako je razgovarao s drugim ljudima iz duginih obitelji te kako ne može zamisliti kako je njima, kako je biti u koži tih obitelji. Istaknuo je kako su oni puno više potreseni te da ni sam ne zna kako bi ovu situaciju objasnio svom djetetu.

'Od ministarstva obitelji očekujem da konačno reagiraju, jer se već dugi niz godina oni smatraju nenadležnima za određene vrste obitelji u Hrvatskoj i to je nešto što ja kao građanin ove zemlje ne mogu razumijeti', zaključno je istaknuo Kožić.