ANTONIO POPIĆ

Otkriveno tko je mladi poduzetnik iz Imotskog, novi suvlasnik Varteksa

17.05.2023 u 09:56

Bionic
Reading

Udio Nenada Bakića u Varteksu pao je ispod pet posto nakon što je najprije od njega 25 posto dionica kupio Marko Vučijević, a zatim i Antonio Popić, koji dosad nije bio u vlasničkoj strukturi te varaždinske tekstilne tvrtke. Popić ima 10,67 posto udjela u Varteksu dok je Bakić zadržao 3,8 posto

Prijenos velikih paketa dionica s Nenada Bakića na nove dioničare dovest će do promjena u korporativnim organima upravljanja, piše novinarka Poslovnog dnevnika Suzana Varošanec.

Tržište to već nagrađuje kroz rast dionice, a za početak to znači očekivane promjene u Nadzornom odboru kompanije čija uprava pregovara sa stranim investicijskim fondom oko kreditnih sredstava kako bi došla do svježeg kapitala za financiranje proizvodnje, u prvom redu nabavu repromaterijala.

Mijenjat će se pregovori, ali promjene se pripremaju i u NO-u, potvrdio je član Uprave Varteksa Dražen Dobiš. Kako navodi, nova kreditna sredstva za obrtni kapital ključna su za opstanak jer su zalihe materijala iscrpljene, a Varteks ne može računati na pomoć banaka zbog opće situacije i trenutačne kreditne nesposobnosti.

Sredstva od prodaje objekta Kauflandu pripala su vjerovnicima u stopostotnom iznosu, pa Varteks sad najviše muči investicija u sezonu jesen - zima 2023./2024., za koju nemaju novca.

'Bez ikakve investicije u resurse, strojni park i nova znanja, što nam je isto potrebno, samo za repromaterijal potrebno nam je minimalno pola milijuna eura, inače je naredna sezona teško ostvariva i dovodi se u pitanje i opstanak kompanije koja zapošljava oko 750 ljudi', kaže Dobiš, dodajući da je lani ostvareno oko 25 milijuna eura ukupnog prihoda, piše Poslovni dnevnik.

Priprema se i skupština dioničara koja bi navodno već u lipnju trebala biti održana s točkama dnevnog reda, među kojima se očito predviđaju i promjene u NO-u, a razlog je nova vlasnička struktura koja će biti preslikana na nadzorni organ.

Tko je Antonio Popić?

Antonio Popić, 32-godišnji poduzetnik iz Imotskog, inače magistar ekonomije, u biznis je krenuo u bivšem Agrokoru u razdoblju od 2014. do 2017. u menadžmentu izvoza u Zvijezdi. U sljedećoj fazi s partnerom Mateom Šarićem, sinom vlasnika Europa Tradea, uključuje se u distribuciju roba po hrvatskim trgovačkim lancima, koje kupuju na stranim tržištima.

Vlasnik je više ugostiteljskih objekata, uključujući apartmane te vilu s bazenom za luksuzni najam. Investira i u stanogradnju, a u upravi je dviju zagrebačkih tvrtki, Taunus tradea i West Techa.

Navodi da je prije ove transakcije Varteks već duže pratio jer mu je tvrtka postala zanimljiva kroz Bakićeve objave na Facebooku, pa tako i status u kojem je objavio da prodaje dionice. Tako se javio i preko odvjetnika sve je brzo dogovoreno, a cijena po kojoj je kupio navedeni paket dionica mimo uređenog tržišta znatno je niža od tržišne.

No Popić je uvjeren da je dobro uložio i, ako bude prilike, još će, kaže za Poslovni dnevnik, jer smatra da će Varteks, kompanija s više od 100 godina tradicije, jako rasti u narednih pet godina, kada očekuje da će se vratiti na razinu iz najboljih dana. Rekao je da zasad ne planira svoje aktiviranje u Upravi, niti u Nadzornom odboru, 'barem u sljedećih pola godine'.

Kao vlastiti doprinos Varteksovoj snažnijoj poziciji kroz novu vrijednost, kojom kao veliki dioničar, kaže, planira ‘prisnažiti’, u prvi plan stavlja svoju povezanost s influencerskom zajednicom u Hrvatskoj. Smatra da bi predstavnike te scene po njemu trebalo uključiti u marketinške aktivnosti s ciljem razbijanja percepcije Varteksa kao starog brenda za starije generacije te poticanja interesa mladih za Varteksove proizvode kako bi se u kratkom vremenu podigli prodajni rezultati.