udruživanje

Lokalnim turističkim zajednicama 15 milijuna kuna

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 19.07.2022 14:00
  • Objavljeno 19.07.2022 u 14:00
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Udruživanje turističkih zajednica (TZ) važno je za ravnomjeran i održivi turistički razvoj, u čemu je Turistička zajednica Imota idealan primjer, poručila je u utorak iz Imotskog ministrica Nikolina Brnjac sa sjednice Turističkog vijeća HTZ-a, koje je dodijelilo gotovo 15 milijuna kuna za projekte lokalnih TZ

Turistička zajednica Imota nastala je prije par godina udruživanjem više turističkih zajednica (TZ) s područja oko Imotskog te je bila među prvima koje su tako nastale, a to se pokazalo dobrim za turističke rezultate, koji su u ovoj godini i bolji nego u rekordnoj 2019.

Po riječima ministrice turizma i sporta Brnjac, to je rezultat kontinuiranog rada na podizanju kvalitete i vidljivosti turističke ponude, i upravo je zbog toga Imotski i odabran da bude domaćin današnje sjednice Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (TV HTZ).

Sve to potvrđuje da su i manje razvijene TZ također u fokusu Ministarstva turizma i sporta, kazala je Brnjac, dodavši da je Splitsko-dalmatinska županija putem fonda za udružene TZ osigurala oko 2 milijuna kuna samo ove godine.

Za udruživanje i TZ na nerazvijenim područjima ukupno 40 milijuna kuna

Fondovi za udružene i nerazvijene turističke zajednice formirani su na temelju izmjena Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koje su stupile na snagu početkom 2020., a TV HTZ-a u utorak je u Imotskom odlučilo da će za ukupno 300 projekata lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenim područjima za ovu godinu dodijeliti 15 milijuna kuna.

Ta se sredstva dodjeljuju na temelju natječaja, koje je ove godine raspisalo 20 regionalnih (županijskih) TZ.

"Podržavat ćemo i dalje sve projekte koji potiču razvoj turizma na kontinentu i nedovoljno razvijenim područjima jer time pozitivno utječemo na cjelogodišnji turizam, snagu turističkog brenda Hrvatske i na kvalitetu ukupne turističke ponude", kazao je na sjednici TV HTZ-a direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Ministrica i predsjednica HTZ-a Brnjac podsjetila je da je ravnomjerni turistički razvoj jedan od strateških ciljeva buduće Strategije razvoja održivog turizma, iznoseći da se ove godine kroz Fond za nedovoljno razvijene turističke zajednice i Fond za udružene turističke zajednice ukupno dodjeljuje 40 milijuna kuna upravo za razvoj novih proizvoda, projekte i programe koje vode do tog cilja.

TV HTZ-a je odlučilo i da će podržati nastavak marketinške suradnje TZ Istarske županije i nogometnog kluba Bayern iz Münchena u 2022. i 2023., a odobrili su i sredstava za marketinšku suradnju i oglašavanje s južnokorejskim touroperatorom Hanjin Travelom ove godine za avio charter operacije za Hrvatsku.

Uoči sjednice TV HTZ-a u Imotskom župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban novinarima je izjavio da svi u županiji mogu biti ponosni na sve bolje turističke rezultate u imotskom kraju, kao i velikim brojem novih kvalitetnih vila i drugog smještaja, pri čemu je i zahvalio Brnjac, Ministarstvu  i HTZ-u na podršci zadnjih godina.

"Uz obalni stalno promoviramo i turizam u zaleđu županije, a i Imotski i udružena TZ Imota su sada jači nego prije. Ono što imaju a drugi nemaju osim kvalitete smještaja i hrane je i to što je more na samo 15-ak minuta udaljenosti, a tišina, mir i ipak manje vrućine ovdje jamče pravi odmor i zasigurno su među vodećim destinacijama ruralnog turizma", istaknuo je Boban.

Pozvao je i sve druge TZ na području županije, posebice na otocima Hvaru i Braču te na Makarskoj rivijeri, da se ugledaju na Imotski i da se udruže jer se mogu tako i lakše promovirati i naći publiku kao cjelovite destinacije nego svako malo mjesto zasebno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!