GOTOVO JE S TIHOM DIPLOMACIJOM

Stožer za obranu Petrokemije priprema prosvjed

10.11.2009 u 13:59

Bionic
Reading

Stožer za obranu Petrokemije izvijestio je danas kako počinje s pripremama za prosvjedne aktivnosti.'Budući da Vlada izbjegava sastanak s predstavnicima Stožera i Uprave Petrokemije, Stožer za obranu Petrokemije više se neće baviti nikakvom 'tihom diplomacijom' te obavještavamo da počinjemo s pripremama za prosvjedne aktivnosti', navodi se u priopćenju.

Iz Stožera su također izvijestili da se trenutno ne vode nikakvi pregovori između Ine i Petrokemije. 'Petrokemija ne smije i neće pristati na prijetnje i ucjene iz Ine jer bi to ugrozilo opstanak proizvodnje u Kutini i cjelokupnu hrvatsku poljoprivredu', ističu u Stožeru i upozoravaju da je 'za sva daljnja događanja koja će uslijediti odgovornost isključivo na Upravi Ine i Vladi'.

Naime, Stožer je krajem listopada zatražio hitan sastanak predstavnika Petrokemije s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor te obavijestio o namjeri, a potom i odustajanju Ine od drastičnog smanjenja, pa i potpunog prekida isporuke plina Petrokemiji.

Stožer je tada prozvao Inu zbog namjere da jednostrano raskine dugoročni ugovor s kutinskom tvornicom umjetnih gnojiva o opskrbi plinom.

Da se vode pregovori s Petrokemijom vezano uz ugovorne uvjete o isporuci plina toj tvrtki potvrdili su tada iz Ine i naveli kako 'slijedeći osnovna pravila zakona ekonomije i čiste poslovne logike više nisu u mogućnosti nastaviti/dopustiti povlastice u okviru ugovora s Petrokemijom'.