U SIJEČNJU 19,6 POSTO

Stopa nezaposlenosti najviša od svibnja 2003.

22.02.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Stopa registrirane nezaposlenosti, izračunata kao odnos broja nezaposlenih evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prema ukupnom aktivnom stanovništvu, za siječanj ove godine u Hrvatskoj je iznosila 19,6 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

To je za 0,8 postotnih bodova veća stopa nego za prošlogodišnji prosinac kada je iznosila 18,8 posto.

Na godišnjoj je razini pak stopa registrirane nezaposlenosti za siječanj ove godine za 1,9 postotnih bodova veća nego za isti mjesec 2010. godine kada je iznosila 17,7 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti od 19,6 posto najviša je stopa registrirane nezaposlenosti od svibnja 2003. kada je također iznosila 19,6 posto.

Najniža je pak stopa registrirane nezaposlenosti zadnjih godina bila u kolovozu 2008. godine, od 12,3 posto.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u veljači ove godine nije u svom redovnom mjesečnom izvješću objavio broj evidentiranih nezaposlenih na Zavodu krajem siječnja.

Nekoliko dana kasnije ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izvijestio je da je krajem siječnja na Zavodu bilo evidentirano 334.378 nezaposlenih.

To je 14.533 osobe ili 4,5 posto više nego krajem prosinca prošle godine, a 24.816 osoba ili 8 posto više nego u siječnju 2010. godine.

Hrvatska je Vlada na prošlotjednoj sjednici odbila sve insinuacije da je Vlada skrivala ili imala namjeru skrivati broj nezaposlenih, a članovi Vlade osvrnuli su se i na razliku između registirane nezaposlenosti (broj nezaposlenih u evidencijama HZZ-a) i anketne nezaposlenosti (na temelju ankete o radnoj snazi, a prema metodologiji Međunarodne organizacije rada).

Ministar Popijač tom je prigodom istaknuo kako cijeli svijet i EU prate stanje anketne nezaposlenosti te kako se razlika od oko 30 posto između anketne i registrirane nezaposlenosti u velikoj mjeri odnosi na tzv. sivu ekonomiju.

HZZ je u svom izvješću o nezaposlenosti u siječnju procijenio da stopa anketne nezaposlenosti za taj mjesec iznosi 12,6 posto, napominjući da je ta stopa jedina relevanta i usporediva s drugim zemljama.