MINISTAR U 'NESLUŽBENOM POSJETU'

Što je Linić radio s prijateljem poduzetnikom u Podravci?

10.07.2012 u 11:58

Bionic
Reading

Nakon što je Podravski list objavio priču o tajnom sastanku u Podravci na kojem je ministar financija Slavko Linić lobirao za poslove svog riječkog prijatelja Joze Kalema, inače direktora Euro-Petrola koji je u vlasništvu slovenskog Petrola, iz koprivničke kompanije kažu da se radilo tek o neslužbenom posjetu

Prema tvrdnjama iz koprivničke kompanije, ministar financija odlučio je svoje slobodno vrijeme provesti u Podravci, zajedno s direktorom te kompanije Zvonimirom Mršićem iz redova SDP-a, direktorom riječkog Euro-Petrola Jozom Kalemom i šefom uprave slovenskog Petrola Tomažem Berločnikom

Iz Podravke kažu da su radi uštede proveli natječaj za nabavu goriva te da odabir ponuđača nema veze s ministrovim posjetom. 'Nakon tri kruga natječaja odabrana su tri najpovoljnija ponuđača, a ponude su se mjerile temeljem najpovoljnije cijene i plasmana Podravkinih proizvoda putem maloprodaje tih kompanija. Sam neslužbeni posjet ministra Linića odvio se nakon odabira najpovoljnijih ponuđača', kazao je za Dnevnik 3 HTV-a Vedran Šimunović, glasnogovornik Podravke.

Jozo Kalem, riječki poduzetnik čiju je tvrtku Euro-Petrol lani preuzeo slovenski Petrol, tvrdi da su prošli na natječaju jer su bili najpovoljniji, a informaciju da je za njega lobirao prijatelj ministar ovako je komentirao: 'Natječaj je bio raspisan prije nego što je sadašnja koalicija došla na vlast.' Na pitanje je li mu Slavko Linić prijatelj odgovara: 'Nemam u Hrvatskoj registriranog nijednog neprijatelja', izjavio je za HTV.

Novinar Podravskog lista Robert Mihaljević koji je objavio priču o Linićevu posjetu Podravci upozorava da nije problem to što je slovenski Petrol Podravkin dobavljač, ali prisutnost ministra financija jest. Upozorava na dodanu komplikaciju, jer je ministar Linić vjerojatni šef NO Ine, a u Koprivnici se sastao s njihovim najvećim konkurentom, slovenskim Petrolom.

Tportal je Ministarstvu financija uputio pitanje nije li ovim 'neslužbenim posjetom' ministar financija doveo u neravnopravan položaj mnoge poduzetnike u Hrvatskoj koji nemaju prijatelje među ministrima, no rečeno nam je da je Slavko Linić u Bruxellesu.

Zanimljivo da je novi predsjednik uprave Zvonimir Mrsić, nakon što je prvi dan pješice došao na posao i najavio kako nema više politike u Podravci, u četiri mjeseca svoje vladavine u toj kompaniji ugostio: ministricu Mirelu Holy, ministre Antu Kotromanovića, Miranda Mrsića, Gordana Marasa, Freda Matića, Željka Jovanovića, potpredsjednika Vlade Nevena Mimicu, premijera Zorana Milanovića, i predsjednika Ivu Josipovića. No svi su ti posjeti političara, za razliku od Linićeva sastanka incognito, bili najavljeni.