online konferencija

Što Europa može očekivati od nove američke administracije? 'Tko god pobijedio, EU mora tražiti svoj put'

04.11.2020 u 13:08

Bionic
Reading

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je online konferenciju na temu budućnosti transatlantskih odnosa nakon američkih izbora. O tome što EU može očekivati od nove američke administracije u području trgovinske i gospodarske suradnje, sigurnosne politike, strateških odluka govorili su stalni izvjestitelj EP-a za SAD Tonino Picula, izvjestiteljica Pučana u sjeni za SAD Željana Zovko, profesorica na Fakultetu političkih znanosti Marijana Grbeša Zenzerović te politički i ekonomski analitičar Domagoj Juričić

Tonino Picula istaknuo je kako će rezultat američkih izbora snažno utjecati na kvalitetu odnosa između Europske unije i SAD-a, danas 'poprilično krhkih'.

'Europski političari i mediji su oprezni. Vlada velika neizvjesnost, ne želi se napraviti greška preranog čestitanja. Velika većina europskih političara odahnula bi s olakšanjem ako pobijedi Joe Biden. Očekuju da bi on tretirao EU i NATO kao partnere i suradnike. Iako treba biti umjereno optimističan kad se govori o Bidenu. Prioritet će mu biti teško naslijeđe Trumpove administracije i borba protiv pandemije', izjavio je Picula.

Podrška Bidenu unutar EU-a nije jednoglasna. Picula je istaknuo da neke zemlje, osobito članice Višegradske skupine, žele drugačiji izbor.

'Neke otvoreno navijaju za Trumpa jer je pokazao razumijevanje za one koji izlaze iz okvira liberalne demokracije', rekao je Picula.

On ipak smatra da kad bi Europska unija bila jedinstvena država, tada bi u elektorskom sustavu Biden odnio pobjedu, ali ne apsolutnu.

Željana Zovko naglasila je kako je promjena vanjske politike SAD-a i prije Trumpa, koji je to samo još više radikalizirao, natjerala Uniju da sama potraži svoj put kako bi postala globalni igrač, a ne više samo globalni platiša.

'Još od Obamine administracije, u kojoj je Biden bio potpredsjednik, SAD se okrenuo Pacifiku i Aziji. Okrenuo se od onih područja koja su EU osiguravala sigurnost. Tad je EU shvatio da mora tražiti svoj put. SAD će uvijek biti najvažniji strateški partner Europi, bez obzira tko pobijedio. EU mora poštovati volju američkih građana', rekla je Zovko.

Politički i ekonomski analitičar Domagoj Juričić uvjeren je kako bi Trump već odnio uvjerljivu pobjedu zbog dobrih ekonomskih rezultata da se nije dogodila koronakriza.

'Zanimljivo je da analize pokazuju da, kad se gleda gospodarstvo, i nema velike razlike između Obame i Trumpa. Razlika je u sposobnosti Trumpa da kroz svoje izjave ulije povjerenje ulagačima, on je uvijek na strani novca. S druge strane, Biden i demokrati nemaju jasnu ekonomsku politiku. Od njih su se mogle čuti ideje koje su i socijalističke. To budi nesigurnost kod investitora. Biden je u nekoliko navrata izjavio da se zalaže za strože i oštrije reguliranje banaka, financija, internetskih kompanija i telekoma', rekao je Juričić.

On na SAD gleda kao na veliki tanker kojim se ne može manevrirati kao s manjim brodom.

'Bidenu će biti teško s teretom naslijeđenim od Trumpa. Neće mu biti lako taj tanker okrenuti u smjeru koji on želi, a da ne izazove dodatne sukobe. Bit će to za njega izuzetno izazovan mandat s obzirom na njegove godine. Od njega ne očekujem revolucionarne promjene', mišljenja je Juričić.

Grbeša Zenzerović osvrnula se na način političkog komuniciranja Trumpa. Smatra kako je on ostavio trajan trag u politici SAD-a.

'Zbog takvog načina komunikacije prosječni demokrat i prosječni republikanac puno su udaljeniji nego prije pet godina. Trump je unio puno promjena. On nije dosadan. Jedna od bitnih stvari u politici dana je ne biti dosadan, koliko god to problematično zvučalo. Ta jednostavnost i antiintelektualizam karta je za osvajanje velikog broja birača. Isto kao i neposrednost i politička nekorektnost. Trump je otvorio novi put u političkoj komunikaciji. Mnogi političari će ga htjeti slijediti. Ključno je pitanje - ako Trump nastavi mandat, kako će se to odraziti na društveno-kulturne odnose u Americi. Kako će živjeti s tim silnim promjenama u društvu?' zapitala se Grbeša Zenzerović.

I Picula je zabrinut za SAD u slučaju Trumpove pobjede.

'On od svega pravi krizu. Krizu je nametnuo kao stil upravljanja. Pitanje je može li američka administracija preživjeti njegov drugi mandat. Ako Trump pobijedi, EU se mora brže okretati sebi. Ako želi preživjeti, morat će nadograditi ono što mu sada fali. A pokazalo se da se ne nosi najbolje s krizama', upozorio je Picula.

Juričić smatra, bez obzira tko pobijedio, da će gospodarska politika SAD-a ići sličnim putem.

'Možemo očekivati fiskalnu ekspanziju i odlazak u deficit kao odgovor na krizu što ju je izazvao covid te poticajne politike na strani potražnje kako bi se multiplicirao rast. Ekonomske trgovinske napetosti će se nastaviti, bez obzira želi li ih Biden smiriti. To će se najbolje vidjeti u odnosima s Kinom', izjavio je Juričić.

Slično kao Picula, Juričić smatra da bi drugi Trumpov mandat mogao biti poguban za američku administraciju.

'On je svako svoje poduzeće odveo u stečaj jer mu je to bilo najisplativije. On na državu gleda kao na tvrtku. Može je odvesti u bankrot, ne kao u slučaju kompanije, već bi administraciju mogao dovesti do nepotrebnosti. S jedne strane imamo liberalizaciju, a s druge strane nagriza se institucionalni okvir koji ima zadata praćenja i nadgledanja da se stvari ne otmu kontroli', rekao je Juričić.

Sadržaj je realiziran u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.