ENERGETSKA KRIZA

Što donosi ova metodologija obračuna cijene plina građanima i distributerima?

18.05.2023 u 08:57

Bionic
Reading

Za 2 tjedna na snagu stupa nova metodologija za obračun cijena plina koja je već u javnoj raspravi izazvala snažne reakcije stručne javnosti. Dio njih smatra da će mali opskrbljivači u javnoj usluzi teško preživjeti, dok drugi podsjećaju kako je HERA morala u izmjene da ne dođe do višestrukog povećanja cijena plina za građane.

O aktualnim trendovima u energetici za emisiju Hrvatskog radija, U mreži Prvog govorili su Igor Dekanić, energetski stručnjak, Ivan Brodić, urednik portala EnergyPress, Srećko Ezgeta, predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom pri HGK i direktor Gradske plinare Bjelovar.

Srećko Ezgeta, predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom pri HGK i direktor Gradske plinare Bjelovar, za emisiju Hrvatskog radija, U mreži Prvog rekao je da je metodologija obračuna cijena plina promijenjena zbog cijena plina koje bi bile formirane na temelju stare metodologije i davale kao rezultat iznos od 105 eura. Dodaje da su cijene plina na tržištu znatno pale, ali da treba biti oprezan kada se govori o burzovnim cijenama plina.

- Da je ostala stara metodologija dovela bi do velikih problema u funkcioniranju tržišta plina u Hrvatskoj čak i javnih usluga opskrbe jer kada bi kućanstvima ponudili tako visoku cijenu nitko to ne bi mogao plaćati. Onda bi se svima isplatilo prijeći na tržišnu uslugu koja je dvostruko jeftinija, kazao je Ezgeta. 

Ezgeta je istaknuo da je bilo nužno i potrebno da se poduzmu mjere te da je Vlada poduzela dobre mjere kako bi zaštitila građane i poduzetnike u Hrvatskoj.

- Donijela je dodatne mjere kojima je napravila dobru stvar što se tiče funkcioniranje države i utjecaja na inflaciju, dodao je.

Novi trošak za distributere

Ezgeta je rekao da se ta metodologija približila tržišnim cijenama i da ona sada iznosi 47 eura. Dodaje da ta cijena može značiti povećanje cijene plina za kućanstva, ali zbog povećanja subvencije od strane Vlade zadržane su krajnje cijene plina za kupce.

- Kod distributera je problem regulativa koja je trenutno na snazi. Ova odluka dodaje još jedan novi trošak distributerima jer ta cijena plina dodatno će povećati ulazni trošak za 16 posto, dodao je.

Monopol na tržištu

Ivan Brodić, urednik portala EnergyPress, objasnio je da je nova metodologija dobra za građane jer na kratkoj razini građanima ostaje približno jednaka cijena plina u kućanstvima.

- Ako govorimo o distributerima i o tome da su na krajnjem rubu održivosti poslovanja i o tome da ako neki distributeri napuste posao postavlja se pitanje tko će se brinuti o svemu tome, dodao je.

Brodić je istaknuo da ako distributeri napuste posao, a preuzme ga HEP ponovno nastaje odmak od liberalizacije, a stvara se monopol.

Malo tržište s puno distributera

Igor Dekanić, energetski stručnjak, rekao je da su svi navedeni problemi posljedica nekoliko činjenica do koje je dovelo tehničko stanje i razvoj plinskog sustava u Hrvatskoj i posljedica energetske krize.

- Zaboravljamo da je Hrvatska relativno malo plinsko tržište, a imamo previše distributera. To se dogodilo zbog toga što se distribucija plina kod nas razvijala kao dio komunalne djelatnosti, a ne tržišne, objasnio je.