U JAVNOJ USLUZI

Od 1. travnja iduće godine stižu veći računi za plin

16.05.2023 u 15:30

Bionic
Reading

Građanima koji kupuju plin u javnoj usluzi od 1. travnja iduće godine stizat će od 15 do 16 posto skuplji računi za plin, ovisno o području na kojem žive i pod uvjetom da Vlada, koja je 'zamrznula' cijene plina do 1. travnja iduće godine, ponovno ne intervenira u cijene

Poskupljenje dolazi zbog odluke Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) koja je donijela odluku o tarifnim stavkama za javnu opskrbnu plinom. Ključna je nova viša cijena troška nabave plina.

Ako se povećani trošak nabave plina primijeni na sadašnju cijenu nabave i račune koje plaćaju građani, plinare bi, primjerice, kućanstvu koje godišnje troši 15 tisuća kilovatsati plina umjesto sadašnjih 6500 kuna obračunavale cijenu potrošnje oko 7500 kuna, piše Jutarnji list.

Trenutno javni opskrbljivači plinom moraju obračunavati trošak nabave plina po cijeni od 41 euro za megavatsat, koliko je odredila Vlada. Međutim HERA je u novom cjeniku, na osnovi cjenovnih odnosa na burzama plina u protekla dva mjeseca, utvrdila cijenu troška nabave plina od 47 eura za megavatsat, uz napomenu da se u odluci HERA-e navode cijene nabave za kilovatsat plina.

Budući da se cijena plina koju u konačnici plaćaju građani, osim od troška nabave plina, sastoji i od troškova distribucije i tzv. fiksne mjesečne naknade, moglo bi biti promjena cijena u računima građanima već 1. lipnja ove godine. Naime, iz novih tarifa distribucije, koje je odredila HERA, vidljiv je porast cijena od šest do sedam posto, ali ne za sve opskrbljivače i ne za sva distribucijska područja.