PRED ŠTRAJKOM

Stjuardese pristaju na smanjenje plaća, ali ne i samo njima

18.04.2013 u 11:03

Bionic
Reading

Stjuardese i stjuardi Croatia Airlinesa, državnog avioprijevoznika koji je pred bankrotom, pristat će na smanjenje plaća samo ako će se plaće rezati svima, pa tako i rukovoditeljima. U suprotnom, najavljuju štrajk

Iz Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) danas su izvijestili kako su nakon mjesec dana pregovora i neuspjelog postupka mirenja, na izvanrednoj skupštini održanoj u utorak, 16. travnja, pristali na smanjenje plaća kroz smanjenje vrijednosti boda te da odustaju od svih materijalnih zahtjeva koje su tražili tijekom pregovora.

Stjuardese i stjuardi CA pristat će na uštede, jer su svjesni da se tvrtka mora restrukturirati, ali smatraju da se rezovi trebaju provoditi pravedno i linearno, što je moguće jedino kroz smanjenje vrijednosti boda. Upozoravaju da se plaće i prava kabinskog i letačkog osoblja, koje čini samo trećinu radnika, režu više od 40 posto, da bi se očuvao velik broj dobro plaćenih menadžera.

'Na taj način uprava želi zadržati veći broj radnika za koje je utvrđeno da su višak i izbjeći smanjenje plaća rukovodećeg kadra, koje prije restrukturiranja čini 10 posto kompanije, a nakon otpuštanja brojka će se približiti 20 posto. Kako su u proteklih nekoliko tjedana i mjeseci plaće nekih rukovodećih kadrova rasle i do 30 posto, kao i sam broj rukovodećeg kadra koji je povećan u reorganizaciji provedenoj nakon uvida u kompaniju od strane konzultanata iz BDO, a po kojoj se trebalo zaključiti gdje su viškovi radnika, posade ne mogu prihvatiti da se osnovna djelatnost jedina uništava. Ukoliko uprava ne želi prihvatiti ponuđeno smanjenje plaća kabinskog osoblja, Sindikat će biti prisiljen pristupiti organizaciji obrambenih akcija', poručuju iz SKOZ-a.

Iz SKOZ-a ne žele komentirati pisanje Jutarnjeg lista, koji je objavio neka od materijalnih prava koja su sindikalisti tražili u pregovorima o novim kolektivnom ugovoru, od kojih su sada odustali i za koje taj list tvrdi da su neuobičajena, kao što je primjerice isplata dodatka za iznimno otežane uvjete rada i dodatni stres i strah, u visini od 1000 kuna neto za svaki radni dan na avionu Dash Q400.