PRIVATIZACIJA

Stiglo nekoliko obvezujućih ponuda za Petrokemiju

25.09.2017 u 09:03

Bionic
Reading

Petrokemija je rano jutros potvrdila kako je zaprimila nekoliko obvezujućih ponuda potencijalnih strateških partnera

'Nastavno na iskazani indikativni interes u dokapitalizaciji Petrokemije d.d. u Društvu je u periodu od 10.7. do 31.8.2017. provedena dubinska analiza od strane zainteresiranih potencijalnih investitora. Nakon završetka procesa dubinskog snimanja pozvani su zainteresirani investitori da daju obvezujuće ponude sukladno Programu restrukturiranja Petrokemije d.d. – Konkretizacija prijedloga koncepta restrukturiranja dokapitalizacijom uz privatnog investitora do 22. rujna 2017.

Nastavno na javno objavljeni Poziv za dostavu obvezujućih ponuda u dokapitalizaciji Petrokemije d.d. Društvo je do roka iskazanog u Pozivu i obavijesti o produženju roka za ponude zaprimilo obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača. Ponude potencijalnih investitora su dostavljene u Centar za restrukturiranje i prodaju i Ministarstvo državne imovine na daljnji postupak, stoji u objavi na Zagrebačkoj burzi.

Stanje su u proteklih nekoliko tjedana u kompaniji snimali Ina, Prvo plinarsko društvo (PPD), HEP i Janaf zajedno s mirovinskim fondovima, poljski Azoty, češki Agrofert, austrijski Borealis i EBRD, dok je palestinska Fatima odustala, jer se bez obzira na iskazan interes nije pojavila na dubinskom snimanju.

Petrokemija je u šest mjeseci imala oko 6,7 posto manje ukupne prihode na godišnjoj razini te gubitak od 40,3 milijuna kuna, nakon što je lani imala dobit.

Nakon što se zaprime obvezujuće ponude, krenut će se i u tehničke pripreme. Tako će se prvo održati skupština u listopadu na kojoj će se donijeti odluka o smanjenju temeljnog kapitala za 343 milijuna kuna radi pokrića kumuliranih gubitaka od 339,3 milijuna kuna. Nakon toga sazvat će se nova skupština na kojoj se mora potvrditi i dokapitalizacija. Nju bi trebao provesti ulagač, za kojeg se utvrdi da ima najbolju obvezujuću ponudu.