crvena lista

Štete u turizmu BiH i do 95 posto, poziv vlastima da liberaliziraju mjere

17.07.2020 u 12:53

Bionic
Reading

Turistički djelatnici u Bosni i Hercegovini zatražili su od Vijeća ministara ukidanje odredbe o obveznom posjedovanju negativnog testa na koronavirus za ulazak u zemlju za državljane EU-a, kako bi se barem djelomično popravila sezona u kojoj se štete procjenjuju na 95 posto. Vijeće ministara djelomično je ovoga tjedna olakšalo uvjete za ulazak u zemlju državljanima Europske unije, no u Udruženju turističkih djelatnika BiH smatraju kako to nije dovoljno.

"Nadam se da će sljedećeg tjedna Vijeće ministara BiH promijeniti odluku i od 30. srpnja omogućiti ulazak u BiH bez PCR testa, ali i s osobnom iskaznicom, a ne putovnicom za državljane zemalja Europske unije", kaže čelnik udruženja Turističkih agencija BiH Davor Ljubić.

Objašnjava da četveročlana obitelj iz EU-a koja želi doći u BiH mora platiti oko 400 eura za testove za koronavirus (PCR), što je, primjerice, više od njihova višednevnog smještaja u Međugorju.

Sadašnje odredbe po njegovim riječima posve isključuju jednodnevne izlete. "PCR test praktički onemogućuje jednodnevne izlete s Jadrana do Mostara, jer test košta pet puta skuplje nego taj izlet", ističe Ljubić.

Štete u turizmu po njegovim su riječima gotovo stopostotne. Ne očekuje da će se situacija ove godine znatnije popraviti, te smatra da sve snage treba usmjeriti na 2021. godinu, posebice u Međugorju u kojemu se obilježava 40 godišnjica Gospina ukazanja.

"Posebno je važna 2021. godine kao četrdeseta godišnjica ukazanja i kao takva bit će zasigurno jedna od najjačih godina otkako je to mjesto upisano na svjetskim turističkim kompasima, poglavito i zbog toga što su hodočašća u Međugorje 'legalizirana'". Olakšaju li se mjere ulaska u zemlju bez dodatnih restrikcija, procjenjujem da će 2021. u cijelosti izvući ovu godinu", kaže Ljubić.