NAKON POJEFTINJENJA

Štern o cijenama goriva: 'Uživajmo u dobrom razdoblju, jer ako se naglo promijene uvjeti...'

09.05.2023 u 15:27

Bionic
Reading

Cijene benzina i dizela od ponoći su niže za osam centi te je tako litra goriva ponovno ispod nekadašnje psihološke granice od deset kuna

Došli smo na razinu od 1,32 eura za benzin i 1,23 eura za dizel. To je ispod deset kuna, što je 10-15 godina bila psihološka granica.

'Nisam se nikad slagao s tim pojmom, svaki čovjek određuje prema sebi i svojim mogućnostima svoje psihološke granice, ali činjenica je da su cijene nafte na svjetskom tržištu drastično pale i to iz više razloga', rekao je stručnjak za energetiku Davor Štern gostujući na N1 te dodao:

'Prvi razlog je to što su rezultati kineske ekonomije daleko lošiji od očekivanog. Usporenje gospodarske aktivnosti u Kini utječe da se manje kupuje nafta i dolazi do viška na tržištu. Istovremeno, proskribirana ruska nafta se i dalje pojavljuje, prodaje se po velikom diskontu. Sada su cijene na 72, 76 dolara po barelu u SAD-u i Europi. Rusija u Indiji i Kini prodaje za 30 do 40 dolara po barelu. Koliko god je jeftinije, ekonomije tih zemalja nisu toliko dobile time da povećaju proizvodnju. I treći razlog je slabljenje dolara u odnosu na euro, što se reflektira na svjetsko, pa i europsko tržište.'

Štern kaže da su amplitude velike, a nafta je pojeftinila više od 30 posto, 'i to je refleksno pojeftinjenje derivata, a potrošnja ne raste'.

'Jedan dio preuzeli su električna energija i obnovljivi izbori energije, ali činjenica je da nafte ima puno, čak i previše. Vozarine za naftu su drastično pale; ono što je tanker prevozio za 100.000 dolara dnevno danas se može za 25.000 dolara. Događaju se velike promjene i to se reflektira na maloprodajnim cijenama', rekao je Štern za N1.

Lani u ovo doba, kad su rasle cijene energenata, govorilo se da nikad više neće biti niže. Što se dogodilo? Štern ima i upozorenje.

'Bilo je vrijeme psihoze, nakon pandemije, uz napad Rusije; očekivale su se tektonske promjene na svjetskom tržištu i političke promjene: zveckanje oružjem oko Tajvana, to se isto malo sad smirilo… Ali kad god cijena jako padne, može se očekivati nagli porast. Ako se sad naglo promijene uvjeti… Nemojmo se uspavati da će ostati na istom nivou, one će opet porasti. Sad je dobro razdoblje, uživajmo u njemu, ali bilo kakva nagla promjena u političkom, ekonomskom smislu u svijetu dovest će opet do porasta', upozorava stručnjak.