repovi

Stečajni upravitelj Agrokora iz Zuga prodaje Costellu

03.12.2021 u 11:40

Bionic
Reading

Švicarski ogranak bivšeg Agrokora, koji je u likvidaciji, poziva zainteresirane kupce na kupnju punionice prirodne mineralne vode Costella. Najvrjednija imovina neiskorištena je koncesija za crpljenje vode, a vrijedi do 2035. godine

Prvi neobvezujući odgovori očekuju se sljedećih dana. Na kupnju su pozvane tvrtke iz industrije i fondovi, pišu ljubljanske Finance.

Punionica prirodne mineralne vode Kostel od 2016. je u vlasništvu Ardeye iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a nekoliko godina nakon kupnje ispostavilo se da je u vlasništvu bivšeg čelnika Agrokora Ivice Todorića i njegove švicarske tvrtke Agrokor. Imovina ove tvrtke inače je odvojena od imovine bivšeg zagrebačkog diva. Stečajni upravitelj Agrokora iz Zuga sada prodaje Costellu.

Prije Todorića, Costella je bila u vlasništvu kočevske tvrtke Gozdarstvo Grča, a koja je svoj vrhunac doživjela između 2009. i 2011. godine s oko četiri milijuna eura prihoda od prodaje.

Costella nikada nije iskoristila mogućnost crpljenja vode dodijeljenu joj koncesijom: 250 milijuna litara vode godišnje. Posljednjih godina crpljenje je palo na samo 12 milijuna litara godišnje.

  • +32
Ivica Todorić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Koncesija, koja vrijedi do 2035. i može se produljiti, najvrjednija je imovina tvrtke. Da bi društvo ispumpalo toliku vodu, za to bi bila potrebna dodatna ulaganja u proizvodnju. Trenutni kapacitet, izgrađen 2006. i 2007. godine, omogućuje crpljenje do deset milijuna litara godišnje po smjeni. Izvorište vode nalazi se u neposrednoj blizini punionice.