OSTALI NEGATIVNI IZGLEDI

Standard & Poor's potvrdio rejting Hrvatske

03.04.2012 u 14:08

Bionic
Reading

Kreditna agencija Standard & Poor's potvrdila je Hrvatskoj BBB-rejting, uz istovremeno zadržavanje negativnih izgleda za budućnost

Hrvatski rejting podržava politička stabilnost, relativni prosperitet koji je izražen u BDP-u po glavi stanovnika od više od 13.000 tisuća dolara, te umjeren, iako rastući, državni dug od nešto ispod 50 posto BDP-a, piše u priopćenju iz te agencije.

Rejting je ograničen slabim potencijalom za rast u nedostatku ozbiljnih strukturnih reformi, vanjski je dug velik, a snažna vezanost za euro ograničava monetarnu fleksibilnosti i čini Hrvatsku ranjivijima na vanjske šokove od zemalja u sličnoj gospodarskoj situaciji, ocjenjuje S&P.

Prognoziraju da će hrvatski BDP ove godine pasti jedan posto. Manjak konkurentnosti i preveliko oslanjanje na turizam sprečavaju ekonomski oporavak.

Konkurentnost je značajno pogoršana zbog velikog i neefikasnog javnog sektora i rigidnog radnog zakonodavstva te teškog poslovnog okruženja. Kritizira se i manjak strukturnih reformi zbog političkog manevriranja vladajuće strukture.

Analitičari Raiffeisen banke ističu da je potvrda kreditnog rejtinga od agencije S&P bila očekivana te upozoravaju da zadržavanje negativnih izgleda odražava mogućnost spuštanja rejtinga tijekom idućih godinu dana u slučaju da napori u implementaciji reformi (posebno na tržištu rada i u javnom sektoru) ne budu dovoljni za osiguranje održivog gospodarskog rasta.

Iako je zasad izostala značajnija reakcija tržišta na S&P-ovu objavu, RBA analitičari očekuju kratkoročni pozitivan efekt na hrvatske euroobveznice, sužavanje spreadova i CDS-ova, odnosno tendenciju pada premije rizika. Pritom napominju da, osim potvrde kreditnog rejtinga, hrvatske obveznice podršku pronalaze i u izdašnoj likvidnosti inozemnih tržišta uslijed ekspanzivnih monetarnih politika FED-a i ESB-a.

180524