bogoljub karić

Srpski milijarder koji je sumnjičen za pranje novca 'spasitelj' na njemačkom tržištu nekretnina

21.05.2021 u 09:03

Bionic
Reading

Njemačka kompanija 'Eyemaxx' koja se bavi nekretninama posljednjih godina nije baš omiljen cilj investitora. Ali sada se kao 'spasitelj' pojavio jedan srpski milijarder, piše tisak.

„Dok pojedini poduzetnici, kao potvrdu svog uspjeha prikazuju jahte ili avione, Michael Müller, šef Eyemaxxa, firme koja posluje na tržište nekretnina, predstavlja dvorac u blizini Beča“ - radi se o dvorcu koji je nekoć bio u vlasništvu vojvode Karla, pobjednika bitke kod Asperna protiv Napoleona, piše ugledni njemački poslovni tjednik WirtschaftsWoche, piše Deutsche Welle.

Kupovina takvih objekata i njihova restauracija je „zabava, koja je Müllera koštala nekoliko milijuna eura“, objašnjava njemački list. Müller se takvim „kompliciranim poslovima“ bavi već dugo, za što je redovito skupljao novac od investitora. „Pod imenom Eyemaxx Real Estate 2011. svoju je firmu odveo i na burzu. On realizira velike poslove s nekretninama, prema njegovim vlastitim navodima trenutno oni imaju volumen od 1,4 milijardi eura."

„No, iako tržište nekretnina cvjeta, Eyemaxx nije baš bio privlačan za investitore. Tako je u roku od četiri godine vrijednost dionica te kompanije znatno opao, za čak 80 posto“, prenosi njemački tjednik.

„Ali, sada se pojavio jedan novi, sumnjivi investitor: Bogoljub Karić, koga je nekoć tražio i Interpol zbog pranja novca, došao je u posjed 4,2 postotnog vlasničkog udjela u Eyemaxxu“, piše WirtschaftsWoche.

„Taj 67-godišnji političar, milijarder i poduzetnik važio je za jednog od najvažnijih donatora bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, a jedno kratko vrijeme bio je i ministar u njegovoj vladi“, navodi list i dodaje da se Karić od 2010. nalazi u Rusiji, i da mu je ta zemlja dodijelila „politički azil“.

Iz „Eyemaxxa“ se na pitanje njemačkog tjednika o Kariću – nisu izjasnili.

List WirtschaftsWoche konstatira da je, bez obzira na to što je u velikim gradovima u Njemačkoj ogromna potražnja za stanovima, „gradnja novih nekretnina nezahvalan posao", piše DW.

„Banke financiraju samo jedan deo. Ostatak moraju osigurati sami poduzetnici, ili kombinacijom vlastitog i stranog kapitala."

Također, napominje se da se nekretnine često ne prodaju prije završne faze gradnje, a tek tada novac stiže u blagajnu. Zato je pogotovo kod „malih firmi poput Eyemaxxa u prvim godinama s novcem prilično tijesno“, piše list.

To bi se doduše trebalo promijeniti kada prvi projekti donesu profit i pokrenu novi građevinski projekti uz pomoć sredstava od prodanih projekata, navodi list, ali naglašava da „zbog stalnih problema s novcem u Eyemaxxu stvari nisu išle onako kako su se nadali investitori".

Iz blagajne Eyemaxxa stalno curi više novca nego što u nju stiže“, piše WirtschaftsWoche i napominje da se „ta rupa godinama krpila novim kreditima.“ Sada, međutim, „ostaje da se vidi hoće li se srpski milijarder Bogoljub Karić usrećiti sa svojom investicijom."

Pritom njemački list posebno ukazuje na problem s jednim od najvećih projekata Eyemaxxa – u Mannheimu: „Zbog kašnjenja izgradnje i ’novih planiranja’, znatno su porasli troškovi gradnje“, navodi WirtschaftsWoche i naglašava da je „i dobit od prodaje dva logistička centra u Srbiji ispala manja nego što je ranije bilo planirano“, piše DW.