optimizam nijemaca

Njemačka industrija strojeva oporavila se nakon lanjskog šoka, ove godine očekuje unosne poslove

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 14.05.2021 11:07
  • Objavljeno 14.05.2021 u 11:07
Volkswagenova tvornica u Salzgitteru, Njemačka

Volkswagenova tvornica u Salzgitteru, Njemačka

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Lothar Schaack

Njemački proizvođači strojeva očekuju rast potražnje u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavila je udruga VDMA, upućujući na oporavak industrije širom svijeta

Poslovno je stanje trenutno pozitivno, a izgledi za drugu polovinu godine obećavajući, objavila je VDMA u četvrtak. Među problemima izdvajaju ograničenja putovanja i nestašicu sirovina i repromaterijala.

Prihodi u Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini, skupini velikih gospodarstava u nastajanju, rast će ove godine po dvoznamenkastim stopama, predviđaju članice udruge.

"Strojarski sektor potpuno se oporavio nakon prošlogodišnjeg pandemijskog šoka, posebno u Kini", ističu u VDMA, navodeći da je 61 posto anketiranih tvrtki u Kini poslovnu situaciju ocijenilo dobrom. Više od trećine drži da je zadovoljavajuća a samo četiri posto smatra je lošom.

U Rusiji tvrtke su prošle godine povećale prihode unatoč pandemiji, a ove bi godine trebali porasti nešto više od 10 posto, objavili su iz VDMA.

U Indiji, koja se bori sa smrtonosnim valom virusa, gotovo polovina anketiranih kompanija navela je da su njihove narudžbe trenutno iznad uobičajene razine.

Sve veći broj zaraženih u azijskom divu vjerojatno će usporiti oporavak industrije i 49 posto anketiranih tvrtki očekuje da će narudžbe ostati nepromijenjene u sljedeća tri mjeseca. Oko 19 posto misli da će se smanjiti, a 32 posto da će porasti.

U Brazilu, najvažnijem tržištu i proizvodnoj lokaciji industrije strojeva u Latinskoj Americi, 35 posto anketiranih kompanija poslovnu situaciju ocjenjuje dobrom, a 60 posto njih zadovoljavajućom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!