RAT ZBOG PORTALA

Srna i Balaban - od biznis partnerica do ljutih konkurentica

16.03.2015 u 09:32

Bionic
Reading

Pokretanje zajedničkog biznisa pokazalo se kobnim za prijateljstvo Mirele Forić Srne i Ive Balaban. U proljeće 2012. osnovale su tvrtku Biro studio 247 koja je u jesen iste godine lansirala lifestyle portal Buro247. Idila je trajala do jeseni 2014., kada Balaban iznenada izlazi iz projekta da bi početkom ove godine pokrenula svoj portal posvećen svijetu luksuza Journal.hr čime je postala izravna Srnina konkurentica

Koji je točno razlog pucanja poslovnog partnerstva supruga poznatih nogometaša, nije poznato. Postoji naklapanje kako je Srna zamjerila Balaban to što je pristala biti zaštitno lice City Centra One, jednog od oglašivača na portalu Buro247, jer je to vidjela kao svojevrsni sukob interesa.

Da je razlaz bio buran, pokazuje i to što danas nijedna od njih o dvogodišnjoj suradnji ne želi govoriti.


'Ne želim o tome govoriti, više nemam veze s projektom Buro247!' odgovor je koji smo mailom dobili od Balaban dok se Srna pozvala na poslovnu tajnu.

Kako su bile suvlasnice tvrtke Biro studio 247, izgledno je da je Srna isplatila Balaban za njezin vlasnički udio, šuška se kako joj je iskeširala desetak tisuća eura, prilikom čega je potpisan ugovor koji jednoj i dugoj zabranjuje iznošenje pojedinosti o njihov suradnji u javnost.

Biro studio 247 mala je tvrtka s četvero stalno zaposlenih. Posluje stabilno bez većih dubioza. Prihodi su joj u 2013. bili nešto manji od 700.000 kuna. Štoviše, tu godinu, za 2014. još nema podataka, završila je čistom dobiti od 85.211 kuna što je pohvalan rezultat kad se uzme u obzir trenutačno stanje na tržištu na kojem zbog smanjenja marketinških budžeta većina portala posluje s minusom.

I dok o narušenom odnosu s Balaban ne želi razgovarati, Srna spremno odgovara na pitanja o sadašnjem poslovanju.

'Buro247.hr mjesečno ima 220.000 jedinstvenih posjetitelja, što je odličan uspjeh za portal koji se ne bavi žutilom i trivijalnim temama. Trenutno smo u fazi zapošljavanja još jedne osobe, tako da će nas od 1. travnja biti petero, i svakako kako se obujam posla širi morat ćemo u dogledno vrijeme ići s novim zapošljavanjima', rekla nam je Srna.

Na pitanje kako komentira to što je njezina dojučerašnja poslovna partnerica pokrenula konkurentski portal Journal.hr, odgovorila je kako ona 'uvijek pozdravlja nove medije na tržištu i želi svima da nađu svoj put do publike'.

Srna je inače magistrica ekonomije. Balaban ju je na početku njihovog zajedničkog poslovnog poduhvata hvalila kako je ona pokretački motor čitave priče. Naime, hrvatski Buro247 jedna je od inozemnih inačica ruskog portala Büro 24/7 u vlasništvu Miroslave Dume, zvučnog imena u modnome svijetu.

'Mirela je s njom organizirala susret i napravila financijski plan', pričala je prije dvije godine Balaban zahvaljujući Srni što ju je čekala da rodi treće dijete i da tek onda krenu s osnivanjem zajedničke tvrtke.

Balaban danas ne želi odgovarati na pitanja o portalu Buro247, tako da smo ostali uskraćeni, slično kao i od Srne, njezinog komentara naše tvrdnje da mu je Journal.hr izravna konkurencija.

Tvrtku Journal Media Balaban je osnovala krajem prošle godine, a portal je krenuo s radom prije nešto manje od mjesec dana.

'Odluku o lansiranju novog projekta donijela sam intuitivno i prirodno', poručila je Balaban kao da se Buro247 nikad nije ni desio.