ANKETA BLOOMBERGA

Srebro i cink najbolji ulagački izbor u 2011.

burza broker rating

burza broker rating

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Investitori i analitičari očekuju da će ulaganjem u sirovine i robe iduće godine ostvariti bolje rezultate nego ulaganjem u dionice i obveznice. Time bi se dvogodišnji trend, tijekom čega su dionice bilježile manji rast cijene od sirovina, trebao nastaviti i u idućoj godini

U protekle dvije godine, pokazuju najpoznatiji svjetski indeksi, prinos na ulaganje u sirovine iznosio je dvadesetak posto. Taj je prinos dvostruko viši od zarade koja se mogla realizirati investicijom u dionice te četverostruko viši od zarade od ulaganja u obveznice.

Prema očekivanjima više od stotinjak analitičara koje je anketirao Bloomberg, najveći rast cijene u 2011. trebali bi ostvariti srebro i cink. Oni tako očekuju da će cijena unce srebra u idućoj godini porasti čak 37 posto, na razinu od 40 dolara za uncu. Cijena srebra na burzi u Londonu ovih se dana kreće oko 29,1 dolar po unci. Cink, koji je ove godine bio najlošiji izbor za ulaganje među metalima, iduće bi godine trebao poskupjeti za 21 posto, procjenjuju analitičari Bloombergove ankete.

S druge strane, najlošiji izbor za ulaganje među sirovinama u idućoj godini mogla bi biti arapska kava (arabica), koja je prošlog tjedna dosegnula najvišu cijenu u posljednjih 13 godina. Ako se ostvare predviđanja analitičara, cijena joj do kraja iduće godine ne bi trebala porasti više od sedam posto.

U očekivanju rasta cijena roba i sirovina stručnjaci se najviše oslanjaju na nastavak snažnog gospodarskog rasta Kine. Ta je država najveći svjetski potrošač niza sirovina, od ugljena preko željezne rude do cinka. Oporavak drugih država trebao bi dodatno ojačati potražnju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!