uredi u zagrebu i osijeku

Spyrosoft je jedna od najbrže rastućih tech kompanija u Europi. Razvili su sustav koji bi mogao smanjiti broj prometnih nesreća

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 26.09.2022 16:05
  • Objavljeno 22.09.2022 u 19:56
Driver Status Monitoring system, Spyrosoft

Driver Status Monitoring system, Spyrosoft

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

'Povjerenje, iskustvo suradnje od ranije, slušanje želja i ideja zaposlenika te važnost međuljudskih odnosa. To su samo neke od stavki koje su potvrdile da je otvaranje ureda u Hrvatskoj odlična odluka, zajedno smo pokrenuli odlične projekte', rekao je Witold Leder, izvršni direktor tvrtke za dizajn i razvoj softverskih rješenja Syprosoft Solutions sa sjedištem u Poljskoj, koja je nastala 2016. godine. Otvorili su 2019. ured u Zagrebu, a prije više od godinu i pol proširili su se i na Osijek

Ukupno 54 inženjera i stručnjaka u Hrvatskoj radi na projektima u automobilskoj, geospacijalnoj, medicinskoj, financijskoj te industriji 4.0. Potvrda dobrih rezultata, rasta i razvoja u Lijepoj Našoj bila je i nagrada Zlatna bilanca u kategoriji Najuspješniji novi poduzetnik koju je preuzeo Igor Koržinek, direktor Syprosofta za Hrvatsku. Uz to je tvrtka dva puta proglašena jednom od najbržerastućih tech kompanija u Europi prema Financial Timesu.

Prisutni su nekoliko lokacija u Europi, zapošljavaju ukupno 1340 zaposlenika, a ove godine otvorili su nova tri ureda – u Rumunjskoj, Indiji i Argentini. Novost je i jačanje prodaje. Usto urede imaju i u Njemačkoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Witold Leder, Spyrosoft

Witold Leder, Spyrosoft

Izvor: Ostale fotografije / Autor: tportal.hr

'K nama 52 posto zaposlenika dolazi preko preporuka onih koji već rade kod nas i s nama, a 84 zaposlenika ističe dobru atmosferu u tvrtki kao važnu stavku. Kontinuirano zapošljavamo pa tako trenutno imamo 114 otvorenih pozicija', istaknuo je Leder.

Slaven Glumac, Mario Bosnjac, Dominik Perković i Dominik Rukavina otkrili su da u tvrtki vole raditi s ljudima koji su jednako strastveni oko tehnologije kao i oni, da je komunikacija odlična pa tako ne nedostaje šale i priče, te da vole rad na različitim projektima i mogućnost napredovanja.

Direktor Spyrosofta za Hrvatsku Igor Koržinek istaknuo je i da tvrtka podržava rad na daljinu pa tako imaju i zaposlenika koji radi iz Madrida.

'Ured u Osijeku već postaje premali. Otvaranje ureda u Slavoniji bila je dobra odluka jer mnogi ne žele napustiti svoj kraj, a ovako im dajemo priliku da ovdje ostanu živjeti i raditi. Prošle godine ostvarili smo rast prihoda od 229 posto, dok je broj zaposlenika porastao za 180 posto', istaknuo je Koržinek koji je tom prilikom, kako bi obilježio dobre prošlogodišnje rezultate, podijelio majice simboličnog natpisa 'Gdje si bio 2021.' svima koji su bili dio tvrtke i dobrih rezultata u tom razdoblju. 'Želimo u Hrvatskoj stvarati rješenja, a ne samo stručnjake, te primijeniti sve dobre prakse na korporativnoj razini Spyrosofta, poput strogog poštivanja pravila o karijeri i napretku', rekao je Koržinek.

Driver Status Monitoring system

Stručno predavanje na temu embedded in automotive održao je Andrzej Aksenczuk, CTO Spyrosoft Solutions,

Kao glavne ciljeve naveo je 'promjenu koncepata u PoC-ove, inovativni dizajn proizvoda, suradnju sa znanstvenim institucijama, komponente za višekratnu upotrebu, dijeljenje znanja te radarsku tehnologiju'. 'Prijenos znanja je uvijek sjajan. Vodimo se sljedećom logikom: pronađite projekt, odaberite komponente, prilagodite ih svojim potrebama i uživajte', istaknuo je.

Predstavio je sjajan projekt tvrtke, Driver Status Monitoring system, kojim prate stanje vozača, odnosno razinu pospanosti vozača, s obzirom na to da je umor jedan od najvećih uzroka prometnih nesreća. Njihov softver može procijeniti razinu umora, provjeriti zdravstveno stanje, drži li vozač ruke na volanu te je li fokusiran na cestu.

Andrzej Aksenczuk, Spyrosoft

Andrzej Aksenczuk, Spyrosoft

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

'Rješenje koje je osmislio naš tim koristi skup kamera koje trenutačno nadziru oči/šarenice i lice vozača, ali će u budućnosti mjeriti i ljudsko stanje kao što su puls, oksidacija krvi i temperatura. Danas AI i algoritamska rješenja za fuziju senzora analiziraju razinu pospanosti vozača na temelju klasifikacije u vremenu - zatvoreno, srednje zatvoreno, srednje otvoreno, otvoreno.

Za prepoznavanje očiju i lica koristi se rješenje Mediapipe. Tada Spyrosoft algoritmi izračunavaju razinu otvaranja na temelju relativne konture oka i područja šarenice tako da smo neovisni o udaljenosti kamere. Algoritmi prilagođavaju vrijednosti pojedinačnim pokretačima koji se prepoznaju nakon nekoliko sekundi. Za svako oko sustav uzima srednju točku gornje konture i srednju točku donje konture i izračunava udaljenost između njih. Također uključuje promjer šarenice za izračun maksimalne razine otvaranja očiju.

Kada sustav detektira da su oči zatvorene najmanje tri sekunde ili kada uopće nisu detektirane oči (na primjer, kada vozač ne gleda na cestu), odgovarajući alarm se reproducira kroz zvučnike. U budućnosti bi mogla postojati i mogućnost zaustavljanja automobila ili pozivanja pomoći', pojasnio je Andrzej te dodao da sustav jamči zaštitu podataka.

Koržinek, Aksenczuk te Boris Deković i Slaven Glumac iz Spyrosofta sudjelovali su nakon izlaganja na panel raspravi, gdje su govorili o ‘mekim vještinama’ u IT industriji, automobilskoj industriji, samovozećim automobilima čija je tehnologija poseban fokus Spyrosofta, te razvojima softvera za različite industrije.

‘Želimo biti agilni i raditi na sigurnoj tehnologiji za samovozeće automobile te poraditi na funkcionalnosti radi sigurnog okruženja za sve’, poručili su iz Spyrosofta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!