MJESEČNI IZVJEŠTAJ IZVANREDNE UPRAVE

Sprema se velika rasprodaja u Agrokoru

20.06.2017 u 17:43

Bionic
Reading

U najnovijem mjesečnom izvještaju izvanredne uprave Agrokora kojoj je na čelu Ante Ramljak u sklopu procjene poslovanja identificirano 143 trgovačkih društava u kojima grupa Agrokor drži udjele, a uglavnom je riječ o većinskima.

Prema najavama određena imovina trebala bi biti prodana tijekom ove godine posebno ona koja nije od značaja za temeljno poslovanje Agrokora. Uprava takošer radi na jačanju upravljanja nad nepokretnom imovinom.

U maloprodaji je 26 poduzeća (uključujući Konzum. Mercator i Tisak, te Velpro), u prehrani 33 poduzeća (uključujući Ledo, Frikom, Zvijezdu, Dijamant, Jamnicu i PIK Vrbovec), te u poljoprivredi 17 poduzeća ( uključujući Agrokor-trgovinu, PIK Vinkovce, Belje i Vupik).  

U kategoriji 'ostali', koju su nazvali Agrokor imovinski portfelj, nalazi se 67 poduzeća, uključujući Agrokor d.d., 33 operativna društva, 25 holding društava za imovinu i/ili nekretnine, 14 'praznih' poduzeća bez poslovanja i imovine i dva investicijska holdinga, javlja Jutarnji.hr.

Također, započela je, kažu, detaljna revizija dugoročnih strateških opcija za svako od 26 poduzeća koja predstavljaju 90 posto novčanih tokova ograničene grupe.

Sastavlja se Agrokorov imovinski portfelj (AIP)  za dijelove grupe koji nisu očigledno povezani. U tu kategoriju spada 67 poduzeća, od kojih je 14 'praznih'.

„Uz povezana društva,  AIP je identificirao inicijalni popis imovine na kojemu se nalazi sveukupno 267 nekretnina, među kojima su i velike razvojne građevinske lokacije, stambene, trgovačke, poslovne i industrijske nekretnine, zemljišta i pokretna imovina (jahta i helikopter)“, stoji u izvještaju.

„Operativna poslovanja ili imovina od kojih se očekuje određena vrijednost potom će biti uključeni u postupak prodaje. U tijeku je pravno i poslovno dubinsko snimanje određenih poduzeća kako bi ih se pripremilo za prodaju“, izvijestili su iz Agrokora.