BLOKADA FRANcKA

'Male banke su nervozne. Pritišće ih HNB zbog Agrokora'

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 20.06.2017 13:31
  • Objavljeno 20.06.2017 u 11:17

Boris Vujčić, guverner HNB-a

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Račun Francka u ponedjeljak je bio u kraćoj blokadi nakon što je na njega 'sjela' državna Croatia banka. Nastavak je to muka po Agrokorovim dobavljačima opterećenim zadužnicama i regresnim mjenicama

Iz izvora bliskih Francku tportalu su potvrdili da su se našli pod kratkotrajnom blokadom zbog prisilne naplate koju je pokrenula Croatia banka. Isto im se desilo i prije dva mjeseca te su od tada u pregovorima s bankama oko rješavanja problema Agrokorovih dugova.

'Croatia banka je prijevremeno pustila zadužnicu iako smo s njima dogovorili kredit kojim ćemo refinancirati naše obaveze prema njima. Ipak, uspjeli smo s predstavnicima banke naći rješenje te je račun tvrtke u kratkom vremenu odblokiran. Nazvao bih to nepotrebni incidentom', rekao je naš sugovornik.

Dubravko Artuković, predsjednik uprave Francka

Dubravko Artuković, predsjednik uprave Francka

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Dodao je kako su male banke, poput Croatia banke, nervozne jer ih pritišće Hrvatska narodna banka (HNB). Za razliku od velikih bankarski sustava, njihova izloženost prema Agrokoru je najproblematičnija s obzirom na rezerve kojima osiguravaju likvidnost.

Unatoč blokadi, u Francku su optimistični i vjeruju da će izbjeći sudbinu pojedinih dobavljača Agrokora koji su bili prinuđeni zatražiti predstečajnu nagodbu, poput AWT Internationala.

'U intenzivnim smo pregovorima s bankama oko financijskog restrukturiranja. Zadovoljni smo kako se stvari odvijaju i vjerujem da ćemo dogovoriti najbolji model kako za Franck, tako i za banke. Predstečajna nagodba nam je zadnja opcija', istaknuo je naš sugovornik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!