od 2022.

Sprema se rješenje za masovnu utaju poreza: Svi će računi imati QR kod za brzu provjeru

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 26.08.2019 17:11
  • Objavljeno 26.08.2019 u 17:11
QR kod - ilustracija

QR kod - ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U šest godina, koliko traje fiskalizacija računa u prometu gotovinom u Hrvatskoj, borba protiv utaje poreza nije posustala. No unatoč svim naporima Ministarstva financija i Porezne uprave, prometi ugostitelja, raznih obrtnika i majstora rijetko se u cijelosti prikazuju te se i dalje preferira 'plaćanje na ruke'. Ove jeseni mijenja se Zakon o fiskalizaciji te on donosi veliku novost - obavezne QR kodove na svakom izdanom računu

Model fiskalizacije, koji omogućuje građanima da mogu sami provjeriti ispravnost računa korištenjem internetske aplikacije, uvelike se razlikuje od modela fiskalnih blagajni bez te opcije koje su uvedene diljem Europe i to se pokazalo kao jak alat u borbi protiv utaje poreza.

Unatoč tome, 'domišljati' poduzetnici pronašli su brojne načine da zaobiđu izdavanje legalnih računa izdavanjem raznih nefiskaliziranih dokumenata poput ponuda i narudžbi, o čemu je tportal ovog ljeta opširno izvještavao.

Svjesni su toga i u Ministarstvu financija, zbog čega se i krenulo u izmjene zakona: 'Građani, kao najvažnija karika uspješne provedbe fiskalizacije, prepoznali su fiskalizaciju kao pozitivnu mjeru koju podržavaju uzimanjem i provjerom računa te sudjelovanjem u nagradnoj igri Bez računa se ne računa', stoji u prijedlogu Zakona na stranicama e-Savjetovanja.

Ono što se u proteklih šest godina pokazalo problematičnim, dodaje se, jest to da je unošenje svih znamenki jedinstvenog identifikatora računa (JIR) ili zaštitnog koda izdavatelja (ZKI) građanima dosta teško i naporno zbog velikog broja samih znamenki, a time i velike mogućnosti pogreške prilikom prijepisa.

'S obzirom na navedeno, slijedeći napredak te razvoj tehnologije potrebno je iznaći mogućnost provjere računa bez kompleksnog upisa danas potrebnih stavki, podrazumijevajući pod time sve znamenke JIR-a ili ZKI-a. U navedenu svrhu, kako bi se građanima olakšala provjera računa korištenjem danas dostupne tehnologije, predlaže se uvođenje QR koda (kao obvezatnog elementa svakog računa)', kažu za tportal u Poreznoj upravi te dodaju:

Čitatelji su nas ovog ljeta zatrpali lažnim računima

Čitatelji su nas ovog ljeta zatrpali lažnim računima

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

'Očitavanjem QR koda iskazanog na računu u aplikaciju za provjeru upisali bi se svi podaci, što bi građanima olakšalo postupak i dodatno ih potaknulo da račune provjeravaju i prijavljuju Poreznoj upravi, a posljedično bi se omogućila još kvalitetnija i bolja kontrola onih poreznih obveznika koji pravovremeno ne izvršavaju svoje porezne obveze te bi se ostvario pravedniji i učinkovitiji porezni sustav u odnosu na ostale uredne porezne obveznike. Obveznici fiskalizacije za korištenje QR koda trebali bi prilagoditi svoja fiskalna rješenja, stoga bi se obveznicima ostavio dovoljan rok prilagodbe te bi primjena fiskalizacije s QR kodom započela od 1. siječnja 2022. godine.'

Javno objavljeni komentari ovog prijedloga su pomiješani. Jedan od komentatora kaže da je uvođenje QR koda hvalevrijedan pokušaj olakšavanja provjere računa, no i kako će QR tehnologija za tri godine biti zastarjela te će sam kod kao duplikat JIR-a i ZKI-a doprinijeti nepreglednosti računa. Predlaže se stoga internetska aplikacija za učitavanje slika računa kako bi bila dostupna i ljudima koji na mobitelima nemaju aplikaciju za čitanje QR-a.

  • +1

Nefiskalizirane ponude i narudžbe koje su dobili čitatelji tportala

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Korisnik pod imenom Udruženje ugostitelja Pula kaže kako se najoštrije protivi prebacivanju poslova državnih službi na druge, a posebno ih ljute novi troškovi. 'Sve ove mjere neće bitnije utjecati na smanjenje sive ekonomije, ali će utjecati na to da će poduzetnici i obrtnici zatvoriti svoje djelatnosti i pobjeći u inozemstvo', piše taj korisnik.

Marin Medak iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske kaže kako on u potpunosti podržava ideju uvođenja QR kodova.

'Sto posto sam za fiskalizaciju i ovaj prijedlog ima smisla. JIR brojevi na kraju krajeva korisniku ne znače ništa, a QR kod olakšava posao. Tri puta pokušam ukucati taj kod i tri puta pogriješim. Što se tiče prilagodbe i troškova, to će rješavati softverske tvrtke s kojima poduzetnici već imaju ugovore, pa troška skoro i nema. U Koordinaciji podržavamo svaku pojačanu kontrolu i kvalitetniji nadzor fiskalizacije', ističe Medak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!