IHS I MARKIT

Spojili se analitički divovi: Zajedno vrijede 13 milijardi dolara

22.03.2016 u 10:15

Bionic
Reading

Američka analitička tvrtka IHS i britanska kompanija za tržišne analize Markit stvorit će zajedničku tvrtku sa sjedištem u Londonu, čija će procijenjena tržišna vrijednost dosegnuti 13 milijardi dolara.

Preseljenjem u Veliku Britaniju, IHS će imati koristi od manjeg poreza za kompanije. Ta strategija spajanja i seljenja sjedišta u Europu, koju koriste američke tvrtke kako bi izbjegle plaćanje visokih poreza kod kuće, naziva se porezna inverzija.

Nova tvrtka pod nazivom IHS Markit plaćat će porez od oko 20 posto, u uspredbi s 35 posto u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dogovor postignut u ponedjeljak procjenjuje vrijednost Markita na oko 5,8 milijardi dolara.

Nakon zaključenja ugovora, koji se očekuje u drugoj polovici godine, dioničari IHS-a, čija je procijenjena tržišna vrijednost oko 7,5 milijardi dolara, postat će vlasnici oko 57 posto zajedničke kompanije. Dioničari londonskog Markit posjedovat će pak 43 posto zajedničke tvrtke.

Iako će sjedište imati u Londonu, nova tvrtka će neke "određene ključne operacije" imati u IHS-ovu sjedištu u Englewoodu u Coloradu.

Tvrtka Markit, koju je prije jednog desetljeća osnovao Lance Uggla, prikuplja informacije od glavnih trgovaca obveznicama koje koristi za istraživanje, vrednovanje, trgovinu i izvješćivanje o derivatima, obveznicama, zajmovima i valutama.

Tvrtka je postala važan pružatelj podataka za Wall Street i ostala svjetska tržišta.

Izvršni direktor IHS-a Jerre Stead postat će izvršni direktor zajedničke kompanije do umirovljenja 31. prosinca 2017. godine. Uggla, koji će biti predsjednik i član upravnog odbora, preuzet će mjesto izvršnog direktora nakon odlaska Steada.