DAN VELIKIH PLANOVA

Spas je u proboju na vanjska tržišta

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 26.10.2009 14:31
  • Objavljeno 26.10.2009 u 14:12
dan velikih planova

dan velikih planova

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Suvar

'Dosadašnji hrvatski ekonomski model je iscrpljen, a ako ne dođe do korjenitih reformi, iduća godina će biti još teža od ove', istaknuli su sudionici okrugloga stola u sklopu konferencije 'Dan velikih planova' u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i poslovnog tjednika Lider

Među sudionicima okruglog stola prevladavao je pesimizam glede mogućeg oporavka u idućoj godini. Većina aktera prognozirala je nastavak pada BDP-a. Umjereni optimizam iskazao je jedino Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, koji očekuje 'pozitivnu nulu'.

'Došli smo do kraja tranzicijskog razdoblja u kojem smo trošili više nego smo privređivali i Vlada će morati mijenjati ekonomsku politiku, ne zato što bi to htjela, nego zato što više nema mogućnosti za daljnje zaduživanje', istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik uprave HT-a i član vijeća za konkurentnost. Prema njegovom mišljenju, Vlada još nije započela nijednu ozbiljnu reformu, a tvrdnja da je 87 posto budžeta fiksirano je nonsens. 'Treba preuzeti političku odgovornost i prilagoditi buždet', smatra Mudrinić.

Odgovarajući na pitanje kako poduzetnici vide 2010. godinu, Damir Kuštrak, istaknuo je da su mogućnosti na domaćem tržištu iscrpljene i da se većina poduzetnika mora tražiti prilike na vanjskim tržištima. 'Poduzetnici ne očekuju ništa specijalno od Vlade, tek da racionalizira troškove, pogotovo u segmentu neporeznih nameta', dodao je Kuštrak.

S Kuštrakom se suglasio i Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe, koji je otkrio da je u 2010. potrošnja cementa pala za 20 posto, a u 2010. očekuje se pad od pet do 10 posto.

Mladen Vedriš pozvao je na dijalog između poduzetnika i Vlade, naglasivši da nije pitanje visine javne potrošnje, nego što dobivamo za novac koji izdvajamo. Poticaj na dijalog mogla bi biti Povelja o nacionalnom razvoju koju će, prema najavi Ivice Mudrinića, izraditi Nacionalno vijeće za konkurentnost u roku od tri do pet mjeseci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi