Black Friday akcija

'Sniženja se iz godine u godinu povećavaju, danas su od 20 do 70 posto'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 26.11.2020 13:05
  • Objavljeno 26.11.2020 u 13:05
Tomislava Ravlić, voditeljica Odjela za trgovinu HGK-a

Tomislava Ravlić, voditeljica Odjela za trgovinu HGK-a

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Black Friday akcija, koja se ove godine obilježava 27. studenoga, tradicionalno označava početak povećane potrošnje nakon čega slijedi prosinac - mjesec trgovine, blagdanske i najveće potrošnje

'Za očekivati je da će se ove godine jednako kao i prijašnjih najviše prodavati elektronika jer na nju idu najveća sniženja, a nakon toga odjeća i obuća i to po sniženim cijenama od 50 do 70 posto što je poprilično dobro sniženje', rekla je voditeljica Odjela za trgovinu Tomislava Ravlić dodavši da ove godine očekujemo i dodatni rast online trgovine.

Naime, zbog izbjegavanja mogućih gužvi u prodavaonica slijedom pandemije, neki su trgovci Black Friday akciju već najavili i online putem.

Ravlić kaže kako bilježimo trend kontinuiranog rasta online trgovine od početka godina za 14 posto pa će biti zanimljivo vidjeti koliko će se građani ove godine okrenuti upravo online kupnji. S druge strane, upravo zbog bojazni od online trgovaca kojima je pandemija u ovoj godini već donijela značajan rast, moguće je da trgovine u maloprodaji (offline) daju veća sniženja od čega će u konačnici najviše profitirati upravo kupci.

Black Friday akcija izvorno je potekla s američkog tržišta s ciljem rješavanja zaliha pa su i sniženja još uvijek ipak veća nego kod nas.

„U Americi je riječ o sniženjima i do 90 posto. U početku domaći trgovci nisu davali tolika sniženja no iz godine u godinu ona se povećavaju pa se danas tako raspon sniženja kreće od 20 do 70 posto“ kaže Ravlić, ali dodaje i da je većina domaćih trgovaca svoju Black Friday akciju pretvorilo u akciju koju provode cijeli tjedan pa tako imamo i Black week.

„Nekako se taj dan pretvorio u tjedan, potom u čitav mjesec akcija koje imaju različite nazive. Ove godine očekujemo da potrošnja bude ipak manja od lanjske s obzirom pandemiju“, pojašnjava Ravlić. Naime, u 2017. godini u jednom danu potrošnja je bila 460 milijuna kuna, u godini kasnije ona je porasla na 680 milijuna kuna, a lani je u 4 dana akcije utrošeno 1,34 milijardu kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!