ulaganje u nekretnine

Snažan rast stambenih kredita, opet rastu i gotovinski krediti

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic

Ukupni krediti stanovništvu krajem rujna dosegnuli su 141 mlrd. kuna što predstavlja rast od 0,4% u odnosu na kolovoz te 4,1% u odnosu na rujan 2020. U odnosu na kraj 2020. ukupni krediti stanovništvu viši su za 3,6% (+4,8 mlrd kuna)

Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima krajem rujna čini je 55,2%. Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, i dalje je naglašen rast stambenih kredita koji su s iznosom od 66,8 mlrd. kuna na kraju rujna bili za 0,7% ili 454 mil kuna viši u odnosu na kolovoz.

Na godišnjoj razini realna postotna promjena dosegnula je dvoznamenkasti iznos, +10,5% što je blagi rast u odnosu na prethodni mjesec kad je godišnji rast iznosio 10,3%.

Na osnovi transakcija, prema navodima iz središnje banke, ubrzao se rast stambenih kredita s 10,8% u kolovozu na 11,2% u rujnu, kao i gotovinskih nenamjenskih kredita (s 0,8% na 1,3%) pa se rast ukupnih kredita stanovništvu ubrzao s 4,6% na 4,8%.

Nadalje, nakon što su od studenog 2020. bilježili negativne godišnje stope rasta, u rujnu su gotovinski nenamjenski krediti bili viši za 0,8% u odnosu na rujan 2020. odražavajući nastavak okruženja gospodarskog oporavka i rast potrošačkog optimizma.

Trend pojačanog ulaganja kućanstva u nekretnine vjerojatno je i posljedica pojačanih strahova oko ulaganja u druge (rizičnije) oblike financijske imovine obzirom na neizvjesnost oko budućih gospodarskih kretanja u vrijeme pandemije, ali i primjetno niže prinose koje nose alternativna ulaganja. Uz daljnji oporavak gospodarstva i rast potrošačkog optimizma očekujemo i do kraja godine nastavak rasta stambenog kreditiranja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!