AKVIZICIJA U SRBIJI

Službeno: Atlantic grupa kupila Foodland

12.11.2014 u 12:37

Bionic
Reading

Atlantic Grupa je potpisala ugovor o stopostotnom preuzimanju tvrtke Foodland d.o.o. sa sjedištem u Beogradu i proizvodnim pogonima u podnožju Kopaonika, u naselju Igros, priopćeno je danas iz te kompanije. Preuzimanje formalno stupa na snagu po odobrenju Srpske komisije za zaštitu konkurencije, očekivano početkom iduće godine, pojašnjavaju u Atlantic grupi

U 2014. očekuje se ukupan promet ove kompanije od osam milijuna eura. Akvizicija prehrambene tvrtke s prepoznatljivim brendom Bakina tajna i paletom proizvoda vrhunske kvalitete predstavlja pojačanje brendiranog asortimana Atlantic Grupe i dodatni impuls u internacionalizaciji poslovanja. Asortiman Foodlanda prisutan je, naime, u više od 20 zemalja, a oko trećine ukupne proizvodnje izvozi se na tržišta izvan regije (zapadnoeuropsko, američko, australsko, rusko, japansko).

'Daljnji razvoj kompanije i proizvoda u asortimanu zahtijeva značajna ulaganja i iz tog smo razloga već dulje vrijeme o oblicima dokapitalizacije pregovarali s nizom potencijalnih partnera. Atlantic Grupa se pokazala kao vrlo ozbiljan sugovornik koji razumije prirodu našeg posla, način na koji radimo, vrijednost brendova, serioznost i predanost pristupa našim proizvodima od ploda pa preko pažljive proizvodnje u najboljoj tradiciji naših baka i sve do pakiranja i police, koji razumije potrebu da se u njih ulaže i ima razvojnu viziju. U razgovorima smo dobili povjerenje da je riječ o strateškom ulagaču koji će znati dobro upravljati brendovima Foodlanda, razvijati portfelj i unaprijediti tržišne pozicije. Na to ukazuje stručnost demonstrirana tijekom dubinskog snimanja i pregovora o kupnji, kao i ukupno iskustvo i rezultati dosad preuzetih brendova u sustavu Atlantica', objasnio je dosadašnji većinski vlasnik Foodlanda Vaso Lekić.

'Proizvodi Foodlanda pravi su dragulj prehrambene industrije i najbolji ambasador kvalitete i mogućnosti koje ima autentična regionalna proizvodnja hrane u svijetu. Bakina tajna nudi džemove, slatko i sokove od jedinstvenog lokalnog voća – bilo divljih kupina, jagoda, drenka ili koprive, stopostotne sljedivosti i pripremljene na domaći način. Krunski dijamant svakako je domaći ajvar koji su kao delikatesu prepoznali svjetski prehrambeni trgovački lanci poput švedskog Coop-a, australskog Woolworths-a ili američkog Ross-a, te premium trgovci kao što su francuski Lafayette i Le Bon Marche, švicarski Globus, švedski Hemkop, britanski Selfridges, ruska Azbuka Vkusa, američki Fairway ili japanski Fressay. Ovaj brend ima značajan razvojni potencijal u regiji i izvan nje, gdje već ostvaruje odlične rezultate. Time ova akvizicija pogađa oba cilja definirana u Atlanticovoj strategiji razvoja – širenje postojećeg brendiranog portfelja i internacionalizaciju', kazao je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Tvrtka Foodland d.o.o. utemeljena je 1998. godine, a osnovna joj je djelatnost proizvodnja prirodne zdrave hrane od biranih sastojaka u skladu s potrebama i standardima suvremenog života. Proizvodni kapaciteti Foodlanda smješteni su 250 km južno od Beograda, u podnožju planine Kopaonik. Asortiman obuhvaća delikatesne slane namaze i umake (ajvar, pinđur, ketchup, umaci za tjesteninu) i slatke namaze (džemovi, pekmezi, slatko) te prirodne sirupe i sokove od svježeg voća i povrća. Povrće i voće za proizvodnju plod su netaknute prirode šireg kopaoničkog područja te lokalnog uzgoja. Svi proizvodi izrađeni su s najvećim postotkom voća i povrća i pripravljeni na tradicionalan način, bez aditiva i konzervansa. Proizvodnja u pogonima Foodlanda odvija se u skladu s visokim standardima svjetskih certifikata HACCP, ISO 9001 i BRC.