ORCO GRUPA SE POVUKLA

Slovački Prime Turist Resorts preuzeo Sunčani Hvar

07.04.2016 u 09:11

Bionic
Reading

Češka grupa za razvoj nekretnina Orco Property Group objavila je da je postigla sporazum o prodaji 15,77 posto udjela u Sunčanom Hvaru, čime se u potpunosti povlači iz vlasništva te hvarske turističke tvrtke dok je slovački Prime Tourist Resorts, novi većinski vlasnik, u srijedu najavio ponudu za preuzimanje. Slovačka tvrtka dio je J&T grupacije, koja je u Hrvatskoj preuzela Vaba banku, a nedavno je jednja od njezinih tvrtki preuzela Novi list.

Orco u priopćenju objavljenom u utorak navodi da je prodao 3,06 milijuna redovnih dionica Sunčanog Hvara, što odgovara 15,77 postotnom udjelu u temeljnom kapitalu i daje isto toliko glasačkih prava. Ime kupca nije navedeno u priopćenju.

'Ukupna vrijednost transakcije iznosi u protuvrijednosti približno 8,15 milijuna eura, a temelji se na nominalnoj vrijednosti prenesenih dionica. Slijedom te transakcije Orco Property Group izašao je iz svih svojih ulaganja u Hrvatskoj', stoji u priopćenju.

Orco je u lipnju 2014. već smanjio svoj vlasnički udjel u hvarskoj tvrtki ispod 50 posto, prodavši 2,08 milijuna dionica ili 24,9 posto udjela u Sunčanom Hvaru za simboličan iznos od jednog eura slovačkom Prime Tourist Resortsu. Osim dionica, Orco je na slovačku tvrtku tada prenio i razlučna potraživanja koja je imao prema Sunčanom Hvaru i to temeljem ugovora o zajmu od 15. srpnja 2010. godine i pripadajućih aneksa.

U međuvremenu, na Zagrebačkoj burzi obustavljeno je trgovanje dionicama Sunčanog Hvara, zbog nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. Naime, slovački Prime Tourist Resorts objavio je da je 4. travnja sklopio ugovor o prijenosu dionica na temelju kojeg je stekao 8,97 milijuna redovnih dionica Sunčanog Hvara. To predstavlja 46,18 posto ukupnog temeljnog kapitala i vlasničkih prava.

Istoga dana, slovačka tvrtka sklopila je ugovor s Orcom, o kupnji 3,06 milijuna redovnih dionica Sunčanog Hvara što čini 15,77 posto udjela u temeljnom kapitalu. Time slovačka tvrtka sada raspolaže s 12,03 milijuna redovnih dionica Sunčanog Hvara i udjelom u temeljnom kapitalu od 61,95 posto. Prime Tourist Resorts će u zakonom propisanom roku objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica, nakon odobrenja Hanfe.

Slovačka tvrtka dio je J&T grupacije, koja je u Hrvatskoj preuzela Vaba banku, a nedavno je jednja od njezinih tvrtki preuzela Novi list.