rješenje problema?

Slovačka i Ukrajina dogovorili sustav dozvola u trgovini poljoprivrednim proizvodima

21.09.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Slovački i ukrajinski ministar poljoprivrede dogovorili su uspostavu sustava dozvola u trgovini skupinom poljoprivrednih proizvoda, objavilo je slovačko ministarstvo, signalizirajući rješenje problema koji je podigao na noge poljoprivrednike

Europska komisija ukinula je prošli petak privremenu zabranu izvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemenki suncokreta na tržište EU-a, a Ukrajina je pristala u roku od 30 dana uvesti mjere, poput sustava izvoznih dozvola, kako bi se izbjegao nagli skok isporuka.

"Do tada Ukrajina će od 16. rujna 2023. uvesti mjere kontrole izvoza četiri skupine proizvoda kako bi se spriječili poremećaji na tržištima susjednih članica (EU-a)", navela je Komisija u priopćenju.

Slovačka, Poljska i Mađarska jednostrano su pak produljile zabranu uvoza kako bi zaštitile domaće poljoprivrednike, a ukrajinske vlasti najavile su početkom tjedna tužbu.

Glasnogovornik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) potvrdio je da im je Ukrajina podnijela žalbu i time napravila prvi korak u postupku trgovinskog spora.

U utorak Kijev je prema priopćenju ministarstva poljoprivrede odobrio uvođenje dozvola za izvoz skupine poljoprivrednih proizvoda u pet susjednih zemalja u EU, koje će izdavati tek nakon dogovora s uvoznicima.

Ukrajina će popis i količinu proizvoda dogovarati sa zemljama-uvoznicama, koje će odlučiti jesu li spremne prihvatiti tu robu, u kojim količinama i u kojem roku, stoji u priopćenju ministarstva poljoprivrede.

„Tek ćemo tada našim kompanijama izdavati dozvole za izvoz određenih proizvoda", dodaje se. U četvrtak slovačko ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je s Ukrajinom postignut dogovor o uspostavi sustava dozvola.

„Ministri su dogovorili uspostavu sustava trgovine žitaricama koji se temelji na izdavanju i kontroli dozvola. Do pokretanja i temeljitog testiranja sustava zabrana uvoza četiri kategorije proizvoda iz Ukrajine ostaje na snazi”, objavilo je slovačko ministarstvo, ne navodeći pojedinosti.

Ukrajina je također pristala zaustaviti žalbu pred WTO-om, dodali su. Poljoprivrednici su prosvjedovali protiv jeftinog ukrajinskog uvoza, upozoravajući da su silosi puni, a bliži se žetva.