ODLUKA AZTN-A

Slovaci ne mogu kupiti Crobenz

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.05.2010 10:41
  • Objavljeno 05.05.2010 u 10:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja donijelo je odluku kojom ne prihvaća Croatian Petrol Stations a.s. kao kupca Crobenza d.d.

Podsjetimo, Ina je u travnju prodala društvu Crobenz Croatian Petrol Stations, pridruženom društvu Progress Tradinga, člana Slavia Capital Group, na temelju obveze prema rješenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, kojim se Ini nalaže prodaja Crobenza.

No na jučerašnjoj sjednici AZTN je procijenio da Croatian Petrol Station ne odgovara uvjetima za kupca Crobenza d.d. jer kao poduzetnik nema zaposlenika te ne obavlja djelatnost trgovine naftnim derivatima. Društvo majka navedenog poduzetnika Slavia capital holding ltd. je društvo registrirano na Cipru koje se primarno bavi investicijskim i financijskim poslovanjem te Vijeće nije moglo sa sigurnošću utvrditi njegovo financijsko stanje.

Stoga je Vijeće odlučilo da, u skladu s rješenjem Agencije, povjerenik izvrši prodaju poduzetnika Crobenz d.d. u roku od tri mjeseca, od 21. travnja 2010.

Također, Vijeće je obvezalo sudionike koncentracije i povjerenika u postupku prodaje Crobenza d.d. na postupanje u skladu s rješenjem Agencije, odnosno na izvršenje svih naloga i mjera iz rješenja Agencije u za to određenim rokovima. U suprotnom, u smislu članka 27. stavaka 1. i 2. ZZTN-a, Agencija ima ovlasti ukinuti rješenje o uvjetno dopuštenoj koncentraciji doneseno u ovom upravnom postupku te donijeti novo rješenje kojim predmetna koncentracija može biti ocijenjena nedopuštenom ili pak izmijeniti spomenuto rješenje, na način da naloži prodaju drugog povezanog poduzetnika sudionika koncentracije, a koji svojom maloprodajnom mrežom pokriva veći teritorij Republike Hrvatske.

Na istoj sjednici, Vijeće je ocijenilo dopuštenom koncentraciju Agrokora d.d. i Vupika d.d. Provedbom ove koncentracije tržišni udio Agrokora neće prelaziti 25 posto ni na jednom od sljedećih tržišta: tržištu uzgoja i uvoza žitarica, tržištu uzgoja i uvoza stoke (uzgoj svinja, goveda, mliječnih krava te tov junadi), tržištu proizvodnje i uvoza stočne hrane, tržištu proizvodnje i uvoza vina, tržištu uzgoja i uvoza sjemena za žitarice, tržištu proizvodnje i uvoza mesa i mesnih prerađevina (crveno meso), tržištu skladištenja žitarica u silosima na teritoriju Republike Hrvatske.

'Radi se o koncentraciji na tržištima čije su temeljne značajke, između ostaloga, i visok stupanj finalizacije proizvoda, što znači da poduzetnici navedene proizvode koriste za vlastite potrebe, odnosno za daljnju proizvodnju unutar vlastitoga sustava, tj. u zatvorenim ciklusima.

Može se očekivati da će ova koncentracija rezultirati nastavkom poslovanja Vupika na tržištu budući da je riječ o poduzetniku u znatnim financijskim teškoćama za kojega je izvjesno da bez snažne financijske pomoći ne bi opstao na tržištu', navodi se u priopćenju AZTN-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi